Odgovor: Prav imate. Glede na to, da imate status nujnega dediča, ste upravičeni do višjega deleža zapuščine (najmanj do nujnega deleža). V primeru, če tudi sicer izpolnjujete vse zakonske pogoje za dedovanje (se niste odpovedali dedovanju, niste dedno nevredni oziroma vas zapustnik ni razdedinil), vam namreč pripada polovica zakonitega deleža, ki bi vam šla po zakonitem dednem redu (konkretno je to četrtina vrednosti stanovanja), ki pa očitno presega vrednost, ki ste jo dobili v obliki gotovine.

Vprašanje: Pred mesecem je umrla naša mama, ki je zapustila stanovanje, poleg tega pa še gozd in prihranke v višini približno 20.000 evrov. Problem je v tem, ker ima očitno namen vse premoženje prepustiti svojemu znancu, ki naj bi zanjo skrbel v zadnjem letu, nam pa očita, da mislimo samo na sebe in nas želi očitno razdediniti. To sicer sploh ne drži. Ali sme tako ravnati?

Odgovor: Načelno lahko mama premoženje zapusti komurkoli, tudi znancu, ne more pa vas brez razloga razdediniti. Za veljavnost razdedinjenja namreč zakon postavlja precej stroge pogoje (naklepno storjeno hujše kaznivo dejanje zoper zapustnika, hujša kršitev zakonite ali moralne dolžnosti do zapustnika, brezdelje in nepošteno življenje dediča). Poleg tega pa ste (nujni) dediči varovani tudi z institutom nujnega deleža – ta pa znaša polovico dednega deleža, ki bi vam pripadel po zakonitem dednem redu.

Mag. Boštjan J. Turk