V ljubljanskem kolektivu je ta trenutek deset hokejistov podpisanih pod pogodbo (od tega le en branilec!), a lahko v tem tednu pričakujemo vsaj še kakšno ime. Kot smo že pisali, nekateri igralci še vedno nestrpno čakajo na izplačilo vsaj še ene obljubljene zaostale plače iz minule zime, kar je njihov pogoj, da sklenejo sodelovanje s klubom za prihodnje. Kot pravi predsednik Marko Popovič, je Olimpija na dobri poti, da uresniči svojo zavezo do hokejistov. Uvodni teden priprav pod vodstvom novega trenerja Fabiana Dahlema, ki je sploh prvi Nemec v Tivoliju, bo klub organiziral nekakšen hokejski tabor, na katerem bo tudi nekaj igralcev brez pogodbe. Dahlem bo tako imel večji vpogled v kader, iz katerega bo lahko izluščil igralce po svojem okusu.

Predvidoma v začetku drugega tedna bodo v Ljubljano prispeli tudi prvi tuji hokejisti, ki jih je na trgu ogromno, a v Tivoliju ne bodo šli v ekstreme kot v prejšnjih sezonah. Kar se tiče trenerjevih pomočnikov, je jasno bolj malo. Fabian Dahlem naj bi sprva zavrnil možnost sodelovanja s kondicijskim trenerjem (za to mesto bi bil najprimernejši Darko Prusnik, ki poleti skrbi za fizično pripravljenost in motivacijo ožje skupine igralcev), še vedno pa je vse odprto glede trenerjevega pomočnika. Menda je v igri za ta položaj stari znanec tivolske dvorane Bojan Zajc.

Dodajmo, da je klub izbral bolj profesionalen pristop pri sodelovanju z mediji, saj bodo intervjuji večinoma potekali ob navzočnosti tiskovnega predstavnika. Ljubljančani bodo prvo pripravljalno tekmo na domačem ledu odigrali čez tri tedne z Nottinghamom, tudi udeležencem novoustanovljene lige prvakov, sezono v EBEL pa bodo odprli 12. septembra v Celovcu. V ligi bo očitno tudi prvak Bolzano, ki ima težave s financami, a so z Dunaja na veliko pritiskali na Italijane, naj vendarle začnejo prvenstvo.

Na Jesenicah je vse bliže črn scenarij, da v novi sezoni sploh ne bo zaživela članska ekipa. Ustanovitelj HDD Jesenice Anže Pogačar je vedno bolj razočaran nad nikakršnim odzivom lokalnega okolja. V Acroniju se sprenevedajo, da njihovo podjetje ne bo prvopodpisani sponzor novega hokejskega društva, kar je zavajajoč podatek, saj je prvi sponzor Geosfera uradno pristopil že 2. junija. Predsednik uprave Acronija Blaž Jasnič nam je v telefonskem pogovoru razložil, da jeklarna v poslovnem načrtu za leto 2014 nima načrtovanih sredstev za vlaganje v hokejski projekt. Očitno je, da ne bodo popustili, zato so Jesenice v pat položaju. Nerazumljivo je, da največje lokalno podjetje ne more prispevati niti 10.000 evrov na mesec, kolikor bi bilo potrebno za nemoteno izvedbo sezone v ligi INL, saj bi v tem primeru glede na zagotovila tudi drugi večji pokrovitelji odvezali mošnjo z denarjem.

Anže Pogačar je dal že večkrat jasno vedeti, da bo brez finančnega pokritja sezone ustavil projekt. Cilj Jesenic bi moral biti vsekakor čimprejšnji vstop v EBEL, a ker je še INL pod velikim vprašajem, se v železarskem mestu ne obeta nič dobrega. Najverjetnejši scenarij je, da bodo Jesenice v sezoni 2014/15 kot najvišjo starostno kategorijo prijavile šele moštvo do 18 let, kar pomeni, da bo ogromno obetavnih polnoletnih igralcev primoranih predčasno končati kariero. V naslednjih dneh bo v mestu potekal tudi hokejski tabor za mlade igralce, a je število prijav glede na tradicijo hokeja na Jesenicah porazno. Če se položaj v Podmežakli ne bo hitro spremenil, bo nekdaj kultni šport na Jesenicah brez dvoma kmalu oddrvel v pozabo.

Hokejska zveza Slovenije, ki je lani v nenavadnih okoliščinah vodila selekcijo Team Jesenice, uradnega stališča o dogajanju v Podmežakli še nima. Pojasnili so le, da še vedno upajo, da bo lokalna skupnost vendarle zmožna sestaviti moštvo za nemoten potek sezone. Očitno pa se okoli zasedbe v INL ne zapleta le na Jesenicah in v Italiji, kjer so vsi klubi preklicali sodelovanje, ampak tudi v Mariboru. Štajerski klub se ubada s finančnimi zapleti, zato ni nujno, da bo zbral dovolj sredstev za tekmovanje v tem tržno nezanimivem drugoligaškem tekmovanju, ki se mu v zadnjem času kruši že tako trhel ugled.