»Zaprtje edinega hotela v občini Kamnik sredi glavne turistične sezone zagotovo ni dobra novica in ima lahko za turizem hitro negativne posledice. Na srečo je kamniška namestitvena ponudba dovolj pestra in bi v tem vmesnem, upajmo, da kratkem času, lahko nadomestila hotelsko ponudbo,« so nam v skopem odgovoru tudi v imenu Zavoda za turizem in šport včeraj odgovorili z občine Kamnik. Župan je na dopustu, so dodali, na zavodu pa so trenutno brez vodstva, saj bodo novega vršilca dolžnosti direktorja imenovali šele konec meseca. »Vseeno pa si želimo in verjamemo, da se bodo zadeve rešile v doglednem času in bodo posledice kratkotrajne,« so še zapisali v sporočilu.

Kolektivni dopust

Stečajni upravitelj Igor Bončina, ki danes nadaljuje včeraj začeto primopredajo poslov, je povedal, da je hotel zaprt od konca prejšnjega tedna, ko so trije redno zaposleni odšli na kolektivni dopust. Odpovedi o prenehanju delovnega razmerja s štirinajstdnevnim odpovednim rokom jim bo predal danes, ko bo nadaljeval pregled stanja bilanc in inventuro. Hotel bodo konzervirali in odprodali, kar pa se po njegovem mnenju ne bo zgodilo pred decembrom. Stečaj, kot pravi, ne bo zahteven, bo pa težko najti primernega kupca, saj hoteli trenutno ne gredo nikjer dobro v prodajo. Kamniški, ki je vsa leta posloval z izgubo, pa je za nameček v težave zabredel zaradi slabega obiska, ki so ga stopnjevali težave v poslovanju Velike planine in stečaji nekdaj velikih kamniških podjetij, meni Bončina. Slab obisk jim je onemogočil plačevanje tekočih obveznosti in najetih kreditov, pojasnjuje in napoveduje, da upnikov ne bo veliko. Največji, ki ima tudi hipoteko, je Sberbank, ki bo prvi poplačan. Delavcem dolgujejo le zadnjo plačo, je pojasnil.

Občina ga ni zmogla obnoviti

Lastnik in direktor Vito Habjan iz Domžal se tokrat na naše klice ni odzval. Spomnimo, da je po kar poldrugo desetletje trajajoči denacionalizaciji Habjan vse bolj propadajoči občinski hotel Malograjski dvor, ki obsega 426 kvadratnih metrov pokritih površin in 250 kvadratnih metrov funkcionalnega zemljišča, kupil na javni dražbi konec leta 2005. Zanj je odštel relativno skromnih 30 milijonov takratnih tolarjev ali nekaj več kot 127.000 evrov, saj ga občina ni zmogla obnoviti. Ob prevzemu se je zavezal, da mu bo v dveh letih povsem povrnil nekdanji sijaj in obljubo izpolnil sredi leta 2009. Ob odprtju se je pohvalil, da so Malograjskemu dvoru pričarali dušo romantičnega mestnega hotela. Prenova je stala kar 2,5 milijona evrov, 40 odstotkov je prispeval evropski sklad za regionalni razvoj.

V hotelu so uredili 24 unikatnih dvoposteljnih sob in apartma s starim, restavriranim pohištvom. V duhu časa s konca 19. stoletja so uredili tudi recepcijo, kavarno, jedilnico in vinsko klet. Kot je takrat dejal direktor Habjan, naj bi bil hotel namenjen poslovnim gostom, zaradi bližine igrišča tudi igralcem golfa, pa tudi planincem in smučarjem, saj so ga kljub starinskemu slogu opremili tudi z vso sodobno opremo, ki jo potrebujejo poslovneži. Dodali so tudi kongresno dvorano s 150 sedeži in poročno dvorano, ki je gostila različna slavja, restavracija z izbrano ponudbo pa je pritegnila in zadovoljila tudi najzahtevnejše goste. Do stečaja kajpak.