Do danes je prodala 14 milijonov izvodov svojih zvočnih zapisov, igrala v TV-seriji Tudorji in bila članica superskupine SuperHeavy, ki jo je oblikoval sam Mick Jagger. In ravno takrat, ko je spoznala Damiana Marleyja, se je začela navduševati nad reagge glasbo, ki bo obarvala tudi njen prihajajoči album. V Slovenijo se vrača po petih letih, 2. avgusta bo namreč nastopila v Kinu Šiška.

V Sloveniji ste nazadnje nastopili pred petimi leti kot glavna izvajalka na festivalu Vesolje veselja v središču Ljubljane. Se še spomnite prizorišča?

A veste, da sem pravkar govorila z nekom o tem in se tega nastopa ne morem spomniti! (Smeh.) Vem, da sem bila tam in da je bil festival, ne vem pa, kako je bilo...

Naj vam pomagam – oder je bil blizu železniške proge, tik ob železniški postaji.

Ob železniški postaji, hm... Ne vem, ne vem. Pomagalo bi, če bi videla kakšne fotografije. Moj spomin je zelo slab. To se mi redno dogaja. Zagotovo se bom spomnila, ko pridem spet tja.

Vendar tokrat boste nastopili nekje drugje. Manjši prostor, dvorana, urbani center. A pustiva zdaj to. Vaš zadnji album je izšel že pred dvema letoma, novega ni, čeprav ste spet na turneji. Že pišete pesmi za nov plošček?

Pravzaprav res. Med tokratno turnejo se bomo ustavili tudi v Pragi, kjer imamo koncert, in tam bomo posneli nekaj novih skladb. In nov album bo, če bo vse po sreči, tako zunaj že januarja prihodnje leto.

The Soul Sessions Vol. 3?

Ne, ne, dva sta bila dovolj. Gre za album z avtorskimi pesmimi, na katere je močno vplival reagge. Ni čisto jamajški zvok, saj gre za mešanico različnih glasbenih slogov in žanrov. Lahko rečem, da ima reagge hrbtenico in hiphop ritme. Glas bo pa r'n'b, ker pač je moj glas takšen, kakršen je. Zagotovo pa to ne bo tradicionalna soul glasba.

Ste navdih za reagge in mešanje žanrov dobili pri že skoraj pozabljenem projektu SuperHeavy?

Pravzaprav res. Spet imate prav (smeh). Tako se je začelo. Ko sem med snemanjem za SuperHeavy spoznala Damiana Marleyja, ki se mi je zdel čudovita oseba, zato sem začela z njim preživljati veliko časa in poslušala sem ga, ko je snemal svojo ploščo, kar me je nadvse inspiriralo. Skupaj sva napisala nekaj pesmi in nato mi je predlagal, naj naredim reagge album. Brez večjih ugovarjanj sem ga ubogala.

Kaj je tako privlačnega na reaggeju?

Zelo je sproščen. In ta jamajški naglas. Zdaj, ko pojem, sploh več ne vem, kako zveni moj naglas – najbrž je tudi postal nekakšna mešanica vsega (smeh).

Zakaj se projekt SuperHeavy, ki je bil pravzaprav tako imenovana superskupina in so jo poleg vas sestavljala še druga zvezdniška imena, kot so Mick Jagger, Dave Stewart, A. R. Rahman in že prej omenjeni Damian Marley, ni nadaljeval?

Bil je zanimiva izkušnja. Osebno sem se zelo zabavala, najbrž bolj kot vsi drugi. Pet zelo različnih ljudi, ki individualno počnejo glasbeno zelo različne stvari. Ob koncu dneva je bil vsak od nas kapitan svoje ladje. V studio, ko smo bili vsi skupaj, pa ni bilo kapitana... in gre le za eno veliko sodelovanje.

Vendar posneli ste album, ki je bil na veliko oglaševan, tudi z videospotom za singel Miracle Worker. Nato ni sledil niti en koncert, kaj šele turneja. Saj to je bilo v osnovi tudi v načrtu, ne?

Vem! Najbrž se to ni zgodilo, ker se nismo v vsem strinjali. Na žalost...

V čem se niste strinjali?

No, jaz nisem bila tista, ki se ni strinjala...

Kdo pa?

Haha, ne bom vam povedala! (Smeh.)

Mick je bil, kajne?

Haha! No, Mick ima pač zelo močan karakter in močno prezenco. In prav tako Dave in Damian. A.R. je bolj mlačen in se je velikokrat umaknil in se nato vrnil s svojim doprinosom. Tako da on zagotovo ni bil del težave. Mislim, da če že promoviraš album in hočeš iti z njim na turnejo, moraš biti nanj ponosen od prve do zadnje pesmi. Tu je bilo to pravzaprav nemogoče, ker je bilo pet različnih ljudi s petimi različnimi glasbenimi okusi. Ne razumite me narobe – jaz bi šla z njimi z veseljem na turnejo, ker menim, da bi bilo zabavno, in svoje odločitve sprejemam na podlagi tega. A če sem iskrena, mi je na ploščku všeč le pet pesmi, druge se mi zdijo malce... no, čudne. Uživala sem, ja. Glasbeno pa – kar koli že.

Stari ste komaj 27 let, za vami pa je že 13 let profesionalne glasbene kariere. Kakšen nasvet bi dali nekomu, ki šele dobro začenja svojo glasbeno pot? Kako bi ga pripravili na pasti glasbene industrije?

Najboljši nasvet, ki bi ga lahko dala novincem, je ta, naj bodo to, kar so. Ne glede na vse. In ugotovite, zakaj hočete to početi. In kar koli že je ta "zakaj", stojte za njim. Če to počnete zaradi denarja, počnite to zaradi denarja, če hočete to početi zaradi ustvarjalne ekspresije, potem stojte za tem. Nikoli ne pustite nikomur, da bi vam skušal spremeniti vaše osnovno vodilo. Tako v tem poslu ostaneš srečen in pristen. Vendar moraš najprej razumeti, zakaj to počneš.

Kaj pa je vaš »zakaj«?

To, da imam dovolj denarja, da lahko še naprej ustvarjam glasbo in da se lahko umetniško izražam. Tako ostajam svobodna. In če sem svobodna, sem srečna.

Kako izbirate skladbe, ki jih izvajate v živo in ki jih bomo lahko slišali tudi v Ljubljani?

Do neke mere se prilagajam občinstvu in postrežem s pesmimi, ki jih vsi poznajo, kot je Super Dooper Love. Igramo pa komade z vseh mojih albumov. Če je publika bolj tiha in umirjena, bomo igrali bolj počasne skladbe. Včasih jih bomo s kakšno hitro tudi skušali zbuditi! V zadnjem času smo začeli igrati tudi pesmi s prihajajočega albuma, ki jih pravzaprav še nihče ne pozna. Da bi testirali, kako so ljudem všeč. In če niso učinkovite, jih na končnem izdelku ne bom uporabila.

Kaj pa se dogaja z vašo igralsko kariero? Med drugim ste igrali tudi v priljubljeni TV-seriji Tudorji.

Igralstvo zahteva veliko časa. In ko se nečesa lotim, se hočem temu temeljito posvetiti. Trenutno nimam toliko časa. Zelo rada igram glavne vloge in nedavno nazaj sem jih morala nekaj zavrniti, ker sem na turneji. Mi pa zelo laska, ko mi ponudijo vloge v filmu, saj nisem igralka, temveč pevka.