Lepo pozdravljeni, Slovenija je v škripcih. Danes se bo osem tekmovalk in tekmovalcev potegovalo za glavno nagrado. Mesto komisarja v evropski komisiji, sanjsko službo za 21 tisoč evrov mesečno! Naj vam predstavim sodelujoče. Iz Stražišča pri Kranju prihaja Alenka Bratušek (sledi neprekinjen aplavz ob predstavljanju tekmovalcev). Iz Maribora je z nami Drago Jančar. Iz Krope se nam je pridružil Janez Potočnik. Prek videokonference je z nami Janez Janša z Doba. Iz Ljubljane prihaja Milan Brglez. Iz Bruslja Lojze Peterle, prav tako od tam tudi Tanja Fajon. In še iz Domžal je tukaj Anja Kopač Mrak. Začnimo z igro hitri prsti.

Najhitrejše prste ima Alenka Bratušek! (Ja, spet bučen aplavz, Alenka se usede na stol nasproti Jean-Clauda.) Alenka, pravila so vam znana, na poti do 21 tisoč evrov mesečno imate tri pomoči: glas ljudstva, polovičko in klic v sili. Ste pripravljeni? Da? Čas je za igro Lepo je biti komisar!

Pojdimo k prvemu vprašanju. Kaj od naštetega ta hip Evropska unija najbolj potrebuje: stabilno skupno valuto, Američane, Angelo Merkel ali čas? (Alenka brez oklevanja izstreli: We just need time!«) Alenka, ste prepričani? Ne potrebujete pomoči? Polovičko? Klic prijatelja? Ne? Zadnji odgovor? Alenka, vaš odgovor je napačen! Pravilni odgovor je Angela Merkel.

Spet je tu igra hitri prsti. Naš naslednji kandidat je Milan Brglez. Milan, ste pripravljeni? Čas je za igro Lepo je biti komisar. Pravila poznate, predlagam, da začneva. Že je tu prvo vprašanje. Kateri evropski voditelj prihaja iz najbolj pravno urejene države? Je to François Hollande, morda Angela Merkel, Nursultan Abiševič Nazarbajev ali Vladimir Putin? Vidim, da se vam je zataknilo. Predlagam polovičko. Tako je, na voljo sta vam ostala François Hollande in Angela Merkel. Kako se boste odločili? Klic v sili? Drži. Kličemo vašega prijatelja Mira. Miro, ste z nami? Milanu se je zataknilo v igri Lepo je biti komisar. Predlagam, da mu pomagate. Miro? (Milan razloži problem, Miro mu odvrne, da bo dokončni odgovor na njegove dileme znan v mesecu ali dveh.) Milan, tole pa ni bilo dobro. Povedati morate odgovor. François Hollande! Ste prepričani. Stoodstotno? Prav. Žal, Milan, vaš odgovor je napačen. Pravilni odgovor je Angela Merkel.

Spet se vračamo k igri hitri prsti. Tu je že naš novi tekmovalec. Ne, to je tekmovalka. Z nami je Tanja Fajon! (V tem trenutku Lojze Peterle protestno zapusti studio in v zaodrju začne igrati na orglice.) Tanja, pričakujem, da boste uspešnejši od vaših predhodnikov. Pravila so jasna, predlagam, da kar začneva. Začniva z nekoliko lažjim vprašanjem. Koga mora predsednik evropske komisije edinega od vseh ubogati na besedo? Je to David Cameron, Barack Obama, Angela Merkel ali Vladimir Putin? Tanja, odločili ste se torej za glas ljudstva. Poglejmo. Večina gledalcev meni, da je to Barack Obama. Kaj menite vi, Tanja? Polovička? Prav. Veliko vam ni pomagala. Ostala sta vam Barack Obama in Angela Merkel. Tanja?

Barack Obama, torej. Ste prepričani? Zadnji odgovor. Prav, Tanja. Povedal vam bom, da je vaš odgovor... to boste izvedeli po oglasih!