Avgusta bi lahko lastnica kompleksa postala občina

In čez teden dni, tako piše v pogodbi, ki sta jo podpisala tako ruski zdravnik kot župan občine Ravne Tomaž Rožen, se bo iztekel dokončni rok, do katerega bi novi lastnik moral na stežaj odpreti vrata povsem prenovljenega kompleksa, velikega kar 17.000 kvadratnih metrov. V njem je, tako je zagotavljal, nameraval urediti medicinsko-rehabilitacijski center, v katerem bi se še posebej posvetili rehabilitaciji vrhunskih športnikov. A kupec pogodbenih obveznosti ni izpolnil, zato lahko celoten kompleks po 1. avgustu preide nazaj v last občine, ki bi ji na računu ostala tudi celotna kupnina. Ta je znašala 480.000 evrov, medtem ko ga je občina od Železarne Ravne v stečaju kupila za 501.000 evrov, kar pomeni, da je zanj odštela celo nekoliko več, kot je zanj dobila.

Očitno pa s tem agonije s kompleksom, ki se je začela že leta 1992, še ni konec. Takrat so se namreč ravno začenjali denacionalizacijski postopki, dve leti za tem pa je hči nekdanje lastnice hotela Rimski vrelec Nevenka Brezigar vložila denacionalizacijski postopek za njegovo vrnitev v naravi. Železarna je kasneje končala v stečaju, stečajni upravitelj pa je po nešteto zapletih predlagal prodajo kompleksa, ki ga je občina tudi kupila. Ne glede na to, da se je, kot je večkrat zatrdil Rožen, občina dobro zavarovala in v pogodbo vnesla več varovalk, med katerimi je tudi plačilo pogodbene kazni, je očitno, da se ruski poslovnež na to, za zdaj, požvižga.

O usodi vrelca bodo verjetno odločali novi svetniki

»Kupec bi moral občini za vsak mesec zamude plačati 9600 evrov penalov, a do danes ni plačal še niti evra,« zagotavlja Rožen, ki obenem priznava, da so se z zastopnico investitorja, odvetnico Ivo Živanovič, večkrat sestali, se pogovarjali in iskali rešitve. In še vedno upa, da se bo rešitev tudi našla. »Res je tudi, da je kupec šele konec lanskega leta pridobil gradbeno dovoljenje, zato je zamuda v nekem smislu morda tudi upravičena,« meni Rožen. Je pa tudi Živanovičeva že pred časom za časopis Dnevnik zatrdila, da stvari urejajo in da je Abidov vsekakor resen investitor. Kakor koli, očitno bo treba počakati na jesen, ko bodo o tem, ali bodo vztrajali pri pogodbenih zavezah in Rusa razlastninili ali pa mu še dali nekaj časa, verjetno že odločali novoizvoljeni občinski svetniki.

Je pa zanimivo, koliko resnih pomislekov so imeli ob prodaji kompleksa že zdajšnji svetniki. Zlatka Haliloviča so na primer skrbele predvsem reference ruskega zdravnika, a ga je njegov svetniški kolega Enriko Plevnik, sicer zdravnik, pomiril, češ, da je Abidov vrhunski in priznani imunopatolog, podobnih centrov, kakršnega je nameraval urediti v Kotljah, pa da je po Evropi že okoli 80.