»Nadaljujemo aktivno zbiranje informacij o stanju naprav na smučišču, obenem pa preučujemo tudi informacije o potrebnih upravnih dovoljenjih in stroških, povezanih s prenovo najvišjega slovenskega smučišča,« pravi odvetnica Carmen Dobnik, pooblaščenka koprske družbe, ki so jo ruski poslovneži ustanovili zaradi ponovne oživitve Smučarskega centra Kanin.

Zima prinesla sedem metrov snega

V minulih dneh je ekipa strokovnjakov iz tujine skupaj z domačimi poznavalci Krnskega pogorja opravila ogled stanja žičniških naprav in objektov na Kaninu. O ugotovitvah Dobnikova pravi: »Dejstvo je, da so nekatere naprave stare več kot 40 let in so materiali dotrajani. Po nesreči krožne kabinske žičnice, ko je inšpektor prepovedal njeno obratovanje leta 2013, pa vse do današnjega dne še ni bil ugotovljen vzrok nesreče. Do dodatnih enormnih poškodb smučarskih naprav in objektov je prišlo v zadnji zimi, ko je bilo na Kaninu več kot sedem metrov snega in žičniške naprave niso bile ustrezno zavarovane in vzdrževane.« Carmen Dobnik poudarja, da bo treba v celoti nadomestiti tudi krožno kabinsko žičnico od Bovca do sedanje zgornje postaje, ki je v lasti Hypo Leasinga in ni predmet dražbe.

Strele dokončujejo propadanje

Da je stanje na kaninskih napravah katastrofalno, je potrdil tudi bovški podžupan Uroš Sovdat: »Poškodovani so tako rekoč vsi objekti na zgornjem delu smučišča. Deformirani ali počeni so stebri na stikih vseh naprav, vključno s krožno kabinsko žičnico na odseku do postaje C. Ponekod so pretrgani signalno-komunikacijski kabli, zaradi izpostavljenosti vlagi in udarov strele je vprašljiva elektrooprema. Obračalna postaja štirisedežnice Prevala je popolnoma uničena, vključno z opremo, ki je v hiški brez oken in z odkrito streho. Štirisedežnica ima najverjetneje poškodovano tudi transportno vrv, kolesne baterije in podporne roke. Podobno katastrofalno stanje je na sedežnicah Graben in Skripi kot tudi vlečnici Podi.

Začetek gradnje v petih letih

Apetiti stečajne upraviteljice so preveliki, na vsakem koraku dopoveduje bovški župan Siniša Germovšek, ki je pridobil zaupanje potencialnih investitorjev: »Vse skupaj je vredno bliže ničli kot pa milijonom. Prepričali so me, kako so se zadeve lotili. Delujejo premišljeno, imajo realne poglede, pogovarjajo se tako z nami kot Hypo Leasingom in ministrstvi. Preverjajo možnosti za pridobitev evropskih sredstev. Po pogodbi, ki smo jo podpisali o najemu zemljišč za 40 let, naj bi center začeli graditi v petih letih, dostop do smučišča pa mora biti obvezno s slovenske strani.«