Leta 1994 je ameriški podjetnik Jeff Bezos registriral podjetje z imenom Cadabra, ki ga je že novembra istega leta preimenoval v Amazon. Razlog? Začne se s prvo črko abecede, zveni eksotično, poleg tega pa je bil zmotno prepričan, da je to ime najdaljše reke na svetu (Amazonke, op. p).

Leto po ustanovitvi podjetja je luč sveta ugledala spletna stran amazon.com, ki je začela obratovati kot spletna knjigarna. Velik delež prodaje so predstavljala naročila zlasti vojakov ameriške vojske iz tujine. Amazonu ni bilo dovolj, da prodaja knjig na spletu raste, morala je rasti hitro. Kot prelomnico mnogi označujejo intervju z Jeffom Bezosom na prvi strani Wall Street Journala, ki je čez noč podvojil naročila.

Prva tožba in visoke ambicije

Tri leta po ustanovitvi je Amazon dočakal prvo tožbo podjetja Barnes&Noble. Razlog je bila Amazonova trditev, da so »največja knjigarna na svetu«, s čimer se pri Barnes&Noble niso strinjali. Amazon je šel istega leta uspešno na borzo, z 900-odstotno rastjo letnih prihodkov pa je Bezos kmalu postal multimilijonar. Podjetje je najprej kupilo britanskega spletnega knjižnega trgovca Bookpages.co.uk, nato še Exchange.com in nemški Telebuch. Tako se je neusmiljena širitev nadaljevala. Kmalu prodaja knjig ni bila dovolj, zato so v prodajo vključili tudi glasbene albume.

Leta 2000 je Amazon postal eden večjih poražencev na borzi, saj je cena njegove delnice strmo padla, a podjetje se je kmalu pobralo. Tri leta pozneje bi lahko bilo vsega konec, ko je Bezos preživel nesrečo s helikopterjem in simbolično dokazal, da ni neuničljiv samo na trgu spletnega trgovanja, ampak tudi v zasebnem življenju. Amazon je še naprej širil svoj trg in se leta 2004 podal v prodajo nakita. Takrat so med drugim podpisali pogodbo za ekskluzivno prodajo izdelkov Paris Hilton. Spletna stran je kmalu ponudila tudi spominke, vključno z rekviziti kultne TV-serije Star Trek, in pristna oblačila sovjetskega astronavta.

Bezos se je v tem času ukvarjal tudi z drugimi stvarmi. Pridobil je namreč izstrelišče za program poletov v vesolje. V javnost je poslal celo posnetek izstrelitve prve zasebne vesoljske rakete, ki bi lahko vesoljska potovanja približala množicam.

Poslovni uspehi in črne pike

Podjetje je leta 2007 v želji po digitalnih knjigah predstavilo e-bralnik kindle. Bezosu je zaloga e-bralnikov kljub kritikam pošla v petih urah. Zanimivo je tudi, da je ob aferi Wikileaks njihovo spletno stran, na kateri je Julian Assange objavljal zaupne ameriške diplomatske depeše, nekaj časa gostil prav Amazon, in sicer v času, ko je Assangeeva spletna stran postala tarča hekerskega napada. Po preiskavah odbora za domovinsko varnost ameriškega senata je Amazon prekinil gostovanje.

Po sedmih letih obstoja je bila skupna tržna vrednost podjetja kar 100 milijard dolarjev. Pred dvema letoma pa je Guardian razkril, da se je Amazon, kot še nekaj drugih podjetij, izognil milijardam davka od dohodkov pravnih oseb. Medtem je podjetje predstavilo drugo generacijo e-bralnika kindle fire HD in napovedalo »brezplačno« digitalno knjižnico za naročnike ponudbe Amazon Prime.

Amazon vedno razmišlja še korak naprej. Lani so napovedali, da raziskujejo možnosti, kako bi pošiljke dostavljali z brezpilotnimi letali, naročeni izdelki pa bi do strank potovali najdlje pol ure. Obenem se je Amazon v Nemčiji znašel v središču škandala, do katerega je prišlo po predvajanju dokumentarnega filma, ki je razkril, da je podjetje načrtno zaposlovalo neonacistične varnostnike in z njimi ustrahovalo priseljenske delavce. Prikazali so, kako delajo za nižjo plačo, kot jim jo sprva obljubljajo, nastanjeni pa so v natrpanih opuščenih počitniških naseljih. Celo v prostem času so pod nadzorom varnostne službe, ki naj bi bila blizu skrajnim desničarskim krogom. Amazon je po razkritju prekinil sodelovanje z varnostno službo.

Ob vseh vzponih in padcih je Amazon letos predstavil storitev za kindle, ki ponuja dostop do vseh e-knjig in avdioknjig za slabih deset dolarjev mesečne naročnine. Delavci pa še vedno opozarjajo, da so v želji po čim večjem dobičku premalo plačani.