Velik del poslov gre na rovaš idrijskemu koncernu Kolektor Group, ki je nemški skupini Mahle Group prodal svoj 20-odstotni delež Letrike in tako izstopil iz njenega lastništva. Z delnicami Letrike sta bila sklenjena dva posla s svežnjem delnic v skupni vrednosti 21,73 milijona evrov, po 67,10 evra na delnico. Delnice pa so se ob tem na tedenski ravni podražile za 0,29 odstotka, na 65,35 evra.

Največjo rast so v prejšnjem tednu zabeležile delnice Gorenja, ki so pridobile 18,31 odstotka in zaključile pri 6,389 evra. Gorenje je z mednarodno finančno korporacijo IFC ter Gorenjsko banko sklenilo pogodbo o konverziji terjatev v navadne delnice, s tem pa je uspešno zaključilo tretjo dokapitalizacijo. Obenem je družba z banko VTB Bank iz Avstrije sklenila petletno dolgoročno nadomestitveno posojilo v znesku 72 milijonov evrov. To posojilo ne povečuje zadolženosti, temveč izboljšuje strukturo ročnosti finančnih virov in krepi finančno stabilnost.

Po rasti so izstopale tudi delnice Pozavarovalnice Sava, ki so se v prejšnjem tednu podražile za 10,17 odstotka, na 13,22 evra, ob tem pa je bilo z njimi za 478.000 evrov prometa. Delež v Savi Re diši predvsem Hrvatom oziroma skupini Adris, ki je pred kratkim prevzela Croatio Osiguranje in ne skriva svojih ambicij po širjenju v zavarovalniški dejavnosti v regiji, ter Modri zavarovalnici, ki je sama tudi že solastnica Save Re. Neuradno si želi še 25-odstotni delež, ki ga ima v lasti SDH (prej Sod). Tečaj delnic Save Re je letos zrasel že za dobrih 72 odstotkov, medtem ko je indeks SBI TOP le 21,2 odstotka višje kot na začetku leta. Sicer pa lahko lastne delnice kupuje tudi Sava Re sama in si s tem dviguje ceno ter na tem gradi obrambo pred prevzemom. Predsednik uprave Save Re Zvonko Ivanušič trdi, da tega zdaj ne počnejo: »Obstaja pa možnost, da v prihodnje začnemo.« Očitno se nam obeta še ena zanimiva borzna zgodba, ki pa jih v letošnjem letu res ne manjka.