Paelja

Potrebujemo: 600 g dolgozrnatega riža, 500 g lepotk (vongole) ali drugih školjk, 300 g kozic ali manjših škampov, 500 g kosov piščančjega ali zajčjega mesa ali jagnječjega stegna (ali kombinacija), 150 g izluščenega graha, 1 papriko, 1 čebulo, 1 dl ekstra deviškega olivnega olja, morsko sol, 2 stroka česna, žafran, zdrobljen ali svež čili po okusu, šopek peteršilja. Če želimo, lahko poleg naštetega jedi med kuhanjem dodamo še artičoke, jajčevce, paradižnik, pikantno klobaso, ribje fileje…

Priprava: V manjšem loncu pristavimo in zavremo vodo za kuhanje kozic. Meso piščanca oziroma zajca (ali jagnječjega stegna) narežemo na manjše koščke ter nekoliko nasolimo. Kozice očistimo in za deset minut položimo v krop, ki ga prihranimo za zalivanje riža. V zares veliki ponvi (lahko samostoječi električni) segrejemo olivno olje in na njem koščke mesa rumeno popečemo. Papriko razpolovimo, odstranimo semena in narežemo na koščke. Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in skupaj s papriko stresemo k popečenemu mesu ter vse skupaj pražimo nekaj minut. V ponev stresemo še grah in vse skupaj počasi pražimo še 15 minut. Peteršilj operemo in drobno sesekljamo. V ponev stresemo riž in prilijemo vodo od kuhanja kozic. Vode dodamo še toliko, da je razmerje med rižem in tekočino ena proti dva. Dodamo sesekljan peteršilj in žafran, nato pa vse skupaj pri precej visoki temperaturi kuhamo deset minut. Temperaturo znižamo in sestavine počasi kuhamo še okoli sedem minut. Dodamo kozice in školjke ter kuhamo še slabih pet minut, da se školjke odprejo, sestavine pa prepojijo. Jed obložimo s kolesci ekološko pridelane limone in še vročo (dobra pa je tudi hladna) ponudimo kar v veliki ponvi, v kateri smo jo pripravili. Če je ponev teflonska, seveda pazimo, da je zajemalka lesena, sicer jo bomo poškodovali. Poleg ponudimo kozarec rdečega vina.