Kakšno je razpoloženje pred eno odločilnih tekem sezone?

Optimistično. Hvala bogu, da smo premagali Rudarja, saj smo se napolnili s samozavestjo, potem ko na tekmi v Mostarju nismo dosegli gola.

Na prvi tekmi z Zrinjskim v Mostarju vam ni šlo po načrtih.

Nabralo se je veliko stvari. Ker je bila prva uradna tekma sezone, je bilo več pritiska in živčnosti, za nameček je bila igralna površina slaba, žoge pa stare. Glede na vse, kar se je dogajalo, je izid 0:0 dober izid. Zdaj bomo imeli prednost domačega igrišča, saj nam bodo v veliko pomoč gledalci.

Torej ste proti Rudarju prikazali boljšo igro kot Zrinjskemu.

Da. Ker je bila igralna površina v Ljudskem vrtu boljša in hitrejša, je bil ritem igre na višji ravni. Rudar je evropska ekipa, ki se nam je močno upirala.

Torej je generalka uspela.

Da. Rudar je igral precej bolj odprto kot bo Zrinjski. Soigralec Fajić trdi, da Zrinjski igra v gosteh povsem drugače kot doma, zato moramo prevladovati od prve minute.

V podobnem položaju ste bili lani, ko ste na prvi tekmi na Malti z Birkirkaro remizirali 0:0.

Še ena tekma, v kateri lahko izgubi le Maribor. Čaka nas 90 minut, torej imamo dovolj časa, da nam ni treba hiteti, ampak moramo biti potrpežljivi. Imamo dovolj izkušenj, da točno vemo, kako se lotiti takšne tekme.

Kakšen je letošnji evropski Maribor v primerjavi s prejšnjimi sezonami?

Primerjave so težke. A vse tekme v drugem krogu kvalifikacij z Dudelangom, Birkirkaro, sarajevskim Željezničarjem, v katerih uspeh prinaša vsaj še štiri tekme v Evropi, so bile trde in negotove, ko si pod pritiskom uspeha, da izpolniš osnovni cilj kluba. Na prvi uradni tekmi sezone ne moreš biti v vrhunski formi, saj do nje prideš le skozi tekme. To so tekme, v katerih se ti v glavo prikrade tudi misel, kaj bo, če ne boš uspešen. A Maribor ima dovolj kakovosti, da bomo jutri zmagali mi.

Kako se spopadate z velikimi pričakovanji gledalcev?

Ne odloča posameznik, uspeh naredi le ekipa. Če ne bomo imeli vsaj šest tekem v Evropi, bo to neuspeh. Najbolj pomembno je, da damo vse od sebe. V nogometu ne zmaga vedno boljši, ampak včasih tudi spretnejši ali srečnejši. Ko greš v Mariboru z igrišča, mora biti dres oznojen in kolena krvava. Ljudje v Mariboru so odlični poznavalci nogometa, včasih celo preveč. Znajo ceniti in nagraditi trud.

Proti Zrinjskemu ste bili v začetni enajsterici, proti Rudarju pa joker s klopi, ki je dosegel zmagoviti gol. Kakšna bo vaša jutrišnja vloga?

Vsaka tekma je posebna glede taktičnih rešitev. Trener najbolje ve, kateri igralec bo najbolj koristen. Vedno pošlje na igrišče najboljših enajst. Čaka nas tako pomembna tekma, da ni pomembno, kdo bo igral, ampak le to, da zmagamo. To je tekma, v kateri ni pomemben umetniški vtis, zato takoj podpišem zmago 1:0. Večina je že pozabila, kako smo se lani mučili z Birkirkaro. Pomembno je le, da si priigramo čim več evropskih tekem.

A pomembno je tudi prvenstvo.

Konkurenca je nabrušena. Vsako leto je težje, saj so tekmeci motivirani, da se nam približajo. Koper ima uigrano zasedbo, ki je sezono začela zelo dobro, s serijo štirih zmag. Kolikor sem videl Olimpijo proti Krki, sestavlja zelo zanimivo zasedbo. Kot presenečenje vidim Domžale, kjer delajo kakovostno in dobro kupujejo.