»Če pogledamo razplet celotnega žreba, smo lahko zadovoljni. Ne le s skupinskim delom, ampak tudi z osmino finala, v kateri se križamo s skupino B s Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Makedonijo, Avstrijo, Tunizijo in Iranom. Super je, da smo se izognili skupini D, ki je z Dansko, Poljsko, Rusijo, Argentino, Bahrajnom in Nemčijo skupina smrti in v kateri se bodo 'pobili' med seboj. Tudi skupina C s Francijo, Švedsko, Alžirijo, Češko, Egiptom in Združenimi arabskimi emirati je peklenska, obe pa se križata v osmini finala. Po rejtingu spadamo v skupini A na drugo mesto, tako da pričakujem Slovenijo na enem izmed prvih dveh mest. A svojo kakovost bomo morali dokazati tudi na igrišču, kajti nobenega nasprotnika ne smeš vzeti z levo roko,« je ples kroglic v Dohi komentiral kapetan Uroš Zorman. »Predvsem Belorusi so naši dolžniki, saj so nas izločili v kvalifikacijah za EP 2014 na Danskem. Čas je, da se mojemu dobremu prijatelju Sergeju Rutenki in soigralcem maščujemo za usoden poraz v Stožicah.«

Pred žrebom so bili za nosilce skupin postavljeni aktualni svetovni prvaki Španci, bronasti z zadnjega SP Hrvati, aktualni evropski prvaki Francozi ter Danci, trenutni evropski in svetovni podprvaki. »Glede na to, čigava igra nam leži in čigava ne, bi bila Danska za nas verjetno najbolj neugoden nasprotnik. Francija je predvsem telesno izjemno močna, na EP 2012 v Srbiji pa smo z njo igrali izenačeno skoraj do konca. Pet minut pred koncem je bilo 25:25, v predzadnji minuti smo zaostajali le 26:27, a nato zapravili dva napada za remi in izgubili 26:28. Hrvaška je tudi zelo močna, a v sosedskem derbiju so v igri tudi čustva in druge stvari, ne le rokomet. Španci niso bavbav. So svetovni prvaki, a so naslov osvojili na domačih tleh. Z njimi smo lani v Barceloni igrali v polfinalu in izgubili 22:26, a če ne bi igrali v Španiji, bi se tekma lahko razpletla drugače. Mi smo bili na tekmi čustveno prazni, drži pa tudi to, da smo igrali precej pod pričakovanji,« se spominja Zorman.

Po žrebu iz petih od skupno šestih bobnov je v hotelu Ritz Carlton sledil nekajminutni premor, kajti Katar kot gostitelj SP je imel pravico izbirati skupino, v kateri bo igral. Valero Rivera, ki je s Španijo lani osvojil naslov svetovnega prvaka, zdaj pa je selektor Katarja (njegova letna plača znaša milijon evrov), se je odločil za »slovensko« skupino. »Tudi mene je malce presenetil, saj sem pričakoval, da se bo odločil za skupino B, v kateri so bili Hrvaška, BiH, Avstrija, Tunizija in Iran. Jasno mi je bilo, da zanj skupini C in D ne prideta v poštev. Očitno ima Rivera svoje izračune: ocenil je, da bo iz skupine A s tremi evropskimi reprezentancami ter Brazilijo in Čilom lažje napredoval v osmino finala kot iz skupine B s štirimi ekipami iz Evrope ter Tunizijo in Iranom. Čeprav je Katar kot gostitelj lahko nevaren, vseeno mislim, da nima dovolj kakovosti za enakopraven boj z evropskimi reprezentancami. Njegova izbira je morebiti dobra tudi za nas, saj bi lahko namesto Katarja v skupino dobili Makedonijo, Rusijo ali Alžirijo, kar bi bilo težje,« meni Zorman, ki trenutno še uživa na morju. »Letošnji dopust bo dolg dober mesec. Če ne bi bil reprezentant in če ne bi imel svojega rokometnega tabora v Savudriji, pa bi trajal skoraj dva meseca. Če bi imel tako dolg dopust, bi se mi pa že skoraj zmešalo, haha.«

Svetovni prvak iz Katarja si bo zagotovil neposredno uvrstitev na OI 2016 v Riu de Janeiru, reprezentance od drugega do sedmega mesta pa si bodo priigrale nastop na treh kvalifikacijskih turnirjih za OI. Prav slednje je glavni cilj Slovenije, za kar se bo treba v Dohi prebiti v četrtfinale. »Ugodno je to, da se križamo s skupino B. Če bomo prvi ali drugi v skupini, se bomo v osmini finala pomerili s četrtim ali tretjim iz skupine B, kar je dobro izhodišče za četrtfinale. A tudi če nam slučajno spodrsne in bomo šele tretji v skupini, nam kandidati za drugo mesto v skupini B dajejo realne možnosti za napredovanje v četrtfinale. Najpomembneje je, da ne bi bili četrti, ker bi potem v osmini finala naleteli na zmagovalca skupine B, to pa bo najverjetneje Hrvaška. No, lahko se tudi zgodi, da se sploh ne bomo uvrstili v osmino finala, a nihče ne verjame v takšen scenarij,« se zaveda Zorman, ki naslednji torek odhaja na Poljsko. V sredo ima v Kielcah zdravniški pregled in testiranja, v četrtek pa se začenjajo klubske priprave na novo sezono. Septembra se mu bo v Kielcah pridružila tudi družina: žena Katja ter sinova Maks in Jakob.

Kapetan je pred časom upravičeno kritiziral evropsko zvezo EHF, ki ga je zaradi rdečega kartona na januarski kvalifikacijski tekmi proti Ukrajini v Velenju kaznovala s prepovedjo igranja, zato junija ni mogel pomagati reprezentanci proti Madžarski v dodatnih kvalifikacijah za SP 2015. Zdaj ima upravičen razlog tudi za kritiko mednarodne zveze IHF, ki je nepričakovano uvedla posebno povabilo, ga dodelila Nemčiji (ki je v dodatnih kvalifikacijah izpadla proti Poljski) in s seznama udeležencev SP črtala Avstralijo, ki si je nastop priborila na igrišču. »Ne morem verjeti, da se lahko zgodi kaj takšnega. Čeprav so tudi v nogometu svetovni veljaki malce čudni, se to v tem športu niti slučajno ne bi moglo zgoditi. Vsekakor to ni dobro za rokomet, je velik korak nazaj. Tisti, ki imajo rokomet že od nekdaj za vaški šport, so s tem dobili še eno potrdilo. Nemci imajo najmočnejšo ligo na svetu, a so na reprezentančni ravni v padanju. Zato jih skušajo na tak način zaradi gledalcev, sponzorjev, medijev in javnosti vrniti na rokometni zemljevid sveta,« pravi Zorman, ki je prepričan, da če bi Slovenija izpadla v dodatnih kvalifikacijah z Madžarsko, kot četrta z zadnjega SP 2013 (Nemci so bili peti) zagotovo ne bi dobila posebnega povabila IHF.