Včeraj so stekli roki za volilna opravila za lokalne volitve, ki bodo 5. oktobra. Zdaj je že mogoče zbirati podpise za kandidaturo, v Kranju je pred dnevi nastala tudi nova stranka. Boj za županski stolček so medtem že najavili zdajšnji župan Mohor Bogataj, Barbara Gunčar in Boštjan Trilar.

Stranka Več za Kranj je tudi formalno ustanovljena, podjetnika Boštjana Trilarja na čelu stranke podpira 250 članov. V organih stranke je mogoče zaslediti tudi nekdanjega župana Damijana Perneta in direktorico Zavoda za šport (od oktobra Tehniškega muzeja Slovenije) Natalijo Polenec. Stranka je takoj potrdila tudi Trilarjevo kandidaturo za kranjskega župana na prihajajočih lokalnih volitvah.

Zanimivo je, da sta v izvršnem odboru nove stranke tudi Boštjan Primožič, sin mestne svetnice in podpornice župana Mohorja Bogataja Alenke Primožič, in Jakob Klofutar, ki je bil pomemben pri izvolitvi Perneta na Listi mladih za Kranj leta 2006. Stranka najavlja napredek za Kranj in tudi več transparentnosti pri delovanju občine.

Iz turizma v politiko

V župansko tekmo se podaja tudi Barbara Gunčar, ki do zdaj ni delovala v lokalni politiki, v preteklosti je izkušnje nabirala na vrhu Slovenske turistične organizacije, kot direktorica pa delovala tudi v hotelirstvu in igralništvu. Doma je z Mlake pri Kranju in se na kandidaturo pripravlja že dlje časa. Zaposlena je v družinskem podjetju, deluje tudi kot predavateljica. »Skušali bomo zbrati potrebnih 400 podpisov, aktivnosti že tečejo. Osnovno vodilo pri moji kandidaturi je, da Kranj nujno potrebuje spremembe na več področjih, ker je razvojno zaostal. Veseli me, da bo v volilni tekmi več ljudi, zavzemam se za konkretne cilje in se politično do zdaj nisem povezala z nobeno stranko,« pravi Gunčarjeva.

V medijih je kandidaturo najavil tudi Mohor Bogataj, zdajšnji župan. Kot smo poročali, že dolga leta prijavlja začasni naslov v vasi Selo pri Žirovnici, ki ga je pred kratkim podaljšal tudi za letos in del leta 2015. Kar pomeni, da bo imel začasni naslov že več kot pet let zunaj občine, kjer županuje – to pa seveda ni ovira, saj je dolga leta stalno prijavljen v Kranju. Bogataju nedvomno v prid je nedavna novica, da kranjsko tožilstvo zoper njega ni zbralo dovolj dokazov za obtožbo v primeru sodne poravnave s Stanovanjsko zadrugo Gorenjske, ki ji je občina iz proračuna plačala 620.000 evrov, za katere se še danes ne ve, kje so končali.

Upokojenci s Kacinom?

Med tistimi, ki naj bi se vključili v župansko tekmo, se omenja tudi Jelka Kacina, ki naj bi ga podprla stranka DeSUS, a uradno o tem še ni odločitve. Poslanec SDS in mestni svetnik Branko Grims nam je povedal, da se uradno še niso odločili o kandidaturi niti v tej največji kranjski politični stranki, ki je sicer do zdaj zvesto podpirala (skupaj s SD, SLS, županovo stranko) Mohorja Bogataja. Slednji je pred štirimi leti porazil v drugem krogu Hermino Krt, ki se je kasneje povsem umaknila iz politike in odstopila tudi kot mestna svetnica.