Dr. Amonovo smo zaprosili za strokovne odgovore na vprašanja o športni prehrani in regeneraciji tekačev.

Kako se večletno ali celo večdesetletno prehranjevanje skriva v obdobju latentne - prekrite faze?

Dolgotrajen nespoštljiv odnos do telesa in telesnih prehranskih potreb se lahko izraža v težavah s postavo in samozavestjo, utrujenostjo, apatičnostjo ter v različnih oblikah nihanja počutja, zmanjšano telesno zmogljivostjo (ki jo pogosto pripisujemo emšu), pogostih športnih poškodbah, oslabljeni imunski odpornosti, različnih prehranskih motnjah zaradi pomnjkljive prehrane ter raznih prikritih obolenjih - vse od raka na črevesju ali zamaščenosti jeter, žilnih bolezni in zatekanju nog, bolezni srčno-žilnega sistema in še kaj.

Zdrave prehranske enciklopedije ter recepti kako pripraviti brokoli, skuto ali losos, obstajajo v tisoč različicah. Pozabljena pa so glavna prehranska načela, ki jih bom strnila v 5 korakov, katerim je glavno prehransko zavedanje:

1.Disciplina

Za uspešnega tekača ni dovolj le razpredelnica treningov, temveč tudi urejena samodisciplinirana prehrana.

2.Konzistenca

Za vrhunske rezulate je pogoj redna ponovljiva aktivacija, to pa za telo pomeni še večjo metabolno akcijo in velike energetske porabe. Pri prehrani to pomeni, da se mora tekač tudi redno prehranjevati.

3. Razvoj

Uživajmo v življenjskem obdobju rasti. »Bistvo je očem nevidno«, tako tudi v razvoju telesa ni le tisto, kar opazimo načeloma do prve četrtine ali petine življenja. Telo lahko ravno s fizičnimi stresorji spodbujamo k rasti in razvoju sposobnosti. Telo je obnovljiv sistem. Le obremenitve je treba smotrno prilagajati. Nikoli ni prepozno za šport. Ne spreglejmo današnjih žarečih prehodov znanosti v prakso. Predvsem prehranska in metabolna dognanja so v razcvetu. Izkoriščanja tega znanja za vsakodnevno rabo pa je še vedno premalo!

4. Z glavo na zabavo

Kljub temu, da v splošnem šport zelo pozitivno vpliva na celoten telesni sistem, pa je lahko ob pomanjkljivi prehrani, intenziven trening le še večji stres za telo.

5. Posluh.

Pri teku se ne zanašajmo le na izmerjene podatke svoje športne ure, ki laikom prikazujejo le nekatere kamenčke mozaika zapletenega fiziološkega ozadja. Niti slučajno to niso glavni kriteriji tekaških sposobnosti. Nikoli ne smemo izgubiti posluha za veter v laseh, užitek pri slišanem delovanju pljuč, srca, opazovanju svojega telesa in občutenju svojih sposobnosti vsemogočih mišic. Tako je tudi pri prehrani. Poslušajmo in spoznajmo svoje telo. Čas je, da izkoristimo prehransko in metabolno znanost v svoje naravno dnevno zdravilo.

V čem se najbolj razlikujejo potrebe tekačev in od česa so odvisne?

Posameznikova anatomija in metabolna fiziologija, njegov vsakodnevni način življenja in stopnja treniranosti, posameznik in današnji trening,.. To so ključni faktorji, ki določajo energetske potrebe tekača. th