»Zadnji mesec je bil zame kar uspešen. Končati dirko Po Avstriji med deseterico je dober dosežek. Končati tudi dirko Po Sloveniji med deseterico ni bilo lahko. Na državnem prvenstvu sem bil tudi močan za zmago. Vse skupaj je dobro za to obdobje kariere,« skromno ocenjuje Jure Golčer. Dirka v Avstriji je bila v prvem tednu seveda v senci Toura, a za kolesarje, kot je Golčer in za šesterico ostalih slovenskih kolesarjev v avstrijskih klubih, vrhunec sezone. Avstrija je največje zatočišče za starejše slovenske profesionalce. Tudi zato ima uspeh Golčerja dodano vrednost. Poleg mladega klubskega kolega Patricka Konrada je bil edini iz avstrijskih ekip v ospredju med kolesarji Skyja, Movistarja, Cannondalea, Treka, Cofidisa in Bmc. »Najboljši kolesarji z dirke v Avstriji bi gotovo izstopali tudi v Franciji. Ne bi nosili bremena vodij, zagotovo pa bi bili glavni pomočniki. Veliko sodelujočih je bilo v ožjem izboru. Ker niso dobili mesta v ekipah, so vsaj odlični hribolazci v Avstriji dobili priložnost za dokazovanje,« je konkurenco ocenil izkušeni Mariborčan.

Dirka pri sosedih velja za rezervni mali Tour in ima zato posebno težo. Nekdanji gorski kolesar jo je že daljnega leta 2002 končal drugi, bil tretji leta 2007 in bil še štirikrat med deseterico. Velja za kolesarja zadnje dobe, ki ima najboljše dosežke tako na dirki Po Avstriji kot Po Sloveniji. Ker ni Francoz, ga Alpe in Pireneji niso videli. »Letos je bilo v Avstriji klancev še več kot pretekla leta, a nad tem se ne morem pritoževati. Le italijanski Giro, kot ga poznam, ima več klancev. Meni je bilo še posebej težko, ker sem bil brez izdatne pomoči ekipe. Trpel sem po ravnicah. Ni lahko tekmovati za mesto v koloni z ekipami WorldToura. Nisem hiter, leta tudi naredijo svoje, tako da mi je bil ritem, ki so ga narekovali kolesarji Skyja s Petrom Kennaughom, zelo neprijeten. Z računalniško natančnostjo znajo narediti vožnjo v koloni tudi po lažjih odsekih izjemno težko. Da so spredaj Kennaugh in mlajši Quintana, ki sta prihodnost Skyja in Movistarja, ni naključje,« Golčer niza podrobnosti.

Ko primerja dirko Po Sloveniji, kjer so bili v ospredju udeleženci Toura s Portugalcem Machadom, Slovencem Korenom in Britancem Yatesom, in avstrijski Tour, ne more brez navdušenja: »Etapa do Treh kraljev na Pohorju je bila veliko bolj obiskana kot etapa na Dobrač, pa ne ocenjujem iz domoljubja, ker so pohorske ceste moje vadbene ceste. Preprosto je bila to ena najlepših etap dirke doslej. Morda so odločale tudi druge okoliščine, kot je zapora cest, toda organizatorji dirke Po Sloveniji so lahko ponosni, da smo imeli na Štajerskem v vseh pogledih lepo dirko, primerljivo z drugimi.«

In še nekaj je zaznamovalo avstrijski Tour. Tatovi. Ponoči. Dan pred peto etapo so ukradli kar 45 koles, 30 koles ruski ekipi RusVelo in 15 Golčerjevi Gourmetfein. Da so lahko startali, so kolesa športno posodile druge ekipe. »Meni so kolo posodili v Skyju. Tudi Gorazd Štangelj iz Astane je posodil kolo za dva klubska kolesarja. Brez njih ne bi zmogli na start. Kraja seveda ni naključje, saj se tovrstne organizirane tatvine kar vrstijo. Predvsem v Italiji. Naša ekipa, ki vozi v Avstriji cenjeno znamko koles Simplon, zaradi tega tudi nosi del krivde, ker so bili šefi prepričani, da v Avstriji kraje ne bo,« pripomni Golčer, ki se o nadaljevanju kariere še ni odločil, zadovoljen pa je, da je lani ni zaključil, čeprav je o tem razmišljal. In veliko možnosti je, da ga tudi Gorazd Štangelj znova pokliče za svetovno prvenstvo.