Moti me tudi to, da moram zdaj čim prej prekriti posteljo zaradi videza, čeprav še ni povsem prezračena. Razmišljam o paravanu pred posteljo jesenove barve z enim predalom (2 x 1 m). Na koncu postelje imam stoječo luč in zaboj za drva, kar mi ne deluje estetsko. Tudi peč na drva oddaja v ta prostor preveč toplote, ki bi jo rada preusmerila na hodnik, v kuhinjo … Ali je rešitev v ventilatorju? Tudi pri materialu za sedežno garnituro sem čisto zbegana. Rada bi imela tekstilno usnje, pa mi pravijo, da je to skaj, podložen s tekstilom. Agva je menda kot neki pralen semiš, tu so še mikrovlakna … Odločila se bom po vašem nasvetu. Vem, da mi boste znali pomagati in odgnati mojo neodločnost in zbeganost. Za dobre ideje sem zelo dovzetna in neizmerno hvaležna za vsako pomoč! Marija

Odgovor: Strinjam se z vami, da je res težko umestiti opremo v vašo sobo, ker je peč moteči element. Kljub temu je prostor svetel, saj je orientiran na jug in vam skozi balkonsko okno in vrata posije sonce. Narisala sem vam predlog sobe z nekoliko več opreme. Predlagam, da posteljo pomaknete k južni steni in za posteljo postavite poličke v enakem videzu kot je ležišče – jesen. Na poličke, ki segajo do višine 1,2 m od tal, odložite knjige in nočno lučko.

Zaboj za drva je lahko skrit v manjši omarici, ki ima prav tako jesenov videz in se nadaljuje v predalnik za perilo. Pod televizijo lahko umestite niz nizkih elementov v smetanasti barvi in z jesenovim obodom. Mislim, da bo prostor prijaznejši z nekaj pohištvenimi elementi.

Počivalnik pa naj bo udoben za posedanje pred televizijo. Morda se izognete vsem pomislekom o umetnem usnju in si kupite počivalnik, ki ima sedalne površine prevlečene z lanenim platnom, ogrodje pa je prav tako jesenov les. Tak stol dobite v pohištvenih trgovinah (denimo Ikea) in tudi počivalnik za noge je enak. Tudi cenovno so zelo ugodni.

Da pa bo soba prijaznejša, naj bodo dekorativne zavese, (samo en niz) v toplih drap in rjavih odtenkih – barva lanu in iz istega blaga naj bo posteljno pregrinjalo. Glede peči pa menim, da z ventilatorjem ne bi veliko doprinesli k prenašanju toplote v druge prostore. Morda pa lahko peč premestite na povezovalni hodnik, če obstaja dimnik.

Nanizala sem vam kar veliko predlogov, morda vam bodo v pomoč pri opremljanju vaše sobe.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.