Gradbena dela so leta 2010 ustavili

Zemljišče obsega okoli 35.000 kvadratnih metrov, na njem naj bi zrasla tri nogometna igrišča in vsi potrebni spremljevalni objekti. Leta 2010 je NZS od vlade pridobila stavbno pravico za 50 let, jeseni pa so na hitro in samovoljno začeli gradbena dela. Rušenje hipodroma je povzročilo nezadovoljstvo, zganili so se varuhi okolja in država je posegla v načrte z zahtevo po ustrezni podlagi za pridobitev gradbenega dovoljenja. To je bil konservatorski načrt, ki je NZS stal okoli 30.000 evrov, medtem pa so se zgodili tudi drugi zapleti s potrebnimi soglasji in skoraj točno pred letom dni je generalni sekretar NZS Zavrl za javnost izjavil, da bodo kljub temu začeli graditi jeseni, a se to potem ni zgodilo.

Na upravni enoti Kranj so nam potrdili, da bi lahko na NZS projekt centra začeli uresničevati že junija – najprej naj bi uredili tri nogometna igrišča, nato še večnamenski objekt in odstranili nekdanje konjušnice, kjer naj bi bila upravna stavba. Na NZS so od leta 2010 dalje zatrjevali, da je večina sredstev za vadbeni center zagotovljena iz »mednarodnih virov«, kar v nogometu navadno pomeni denar Uefe in Fife. Slednji bogati krovni organizaciji sicer pogosto pomagata v različnih državah pri podobnih projektih. Tako naj bi ga v Zagrebu zgradili tudi sosedje Hrvati.

Pred kvalifikacijami centra očitno še ne bo

Kakšna je vrednost projekta, kdaj naj bi začeli graditi in kdo bo gradil, ostaja javnosti za zdaj skrito. NZS je največja slovenska športna organizacija z okoli 50.000 igralci in igralkami v več kot 300 klubih. Navkljub javnim zagotovilom o pomenu gradnje vadbenega centra odgovorni glede njegove gradnje ostajajo skrivnostni. Ta konec tedna se začne tekmovanje v prvi nogometni ligi, jeseni pa nove kvalifikacije reprezentanc, pri katerih vsi pričakujejo pomoč navijačev. Žal pa slednji o najbolj pomembni gradnji v zgodovini naše NZS zvedo malo.