Jean Toussaint se je rodil na Karibih, študiral pa je na Univerzi v Berkleeju. Zasedbi Art Blakey’s Jazz Messengers se je pridružil leta 1982, s katero je sodeloval štiri leta. V času, ko je živel v New Yorku, je redno vodil tudi improvizacijska srečanja v znanem klubu Blue Note. Konec 80. let pa se je odzval povabilu šole Guildhall School of Music and Drama in se preselil v London, kjer še danes živi in ustvarja.

Kot vodja skupine je izdal deset albumov, kot gost v različnih zasedbah pa še veliko več. Sodeloval je s številnimi britanskimi glasbeniki, med drugim z B. Mselekujem, J. Josephom, J. Rebellom, C. Watkissom, S. Williamsonom, O. Robinsonom in drugimi. Prav tako se Toussaint pogosto priključi ameriškim skupinam, ko nastopajo v Evropi in tako je v zadnjih nekaj letih igral na festivalih, kot so North Sea Festival, The New Morning, Montreux Festival, Clemont Ferrand Festival, Cork Festival ter številnih drugih.

Kot pedagog deluje v različnih šolah in strokovnih delavnicah za nadarjene, kot so Jamey Aebersold Jazz Summer School (London), GSMD Jazz and Studio Music Summer School (London), Escuela de Musica Seminario de Jazz en La Coruna (Španija), National Youth Jazz (Wales), Improvisation workshop for players of the LPO in Mediterranean Jazz Summer School (Francija). Je tudi član učiteljskih zborov v Birminghamskem konservatoriju, Konservatoriju za glasbo in ples Trinity Laban, občasno pa uči tudi na Kraljevi akademiji za glasbo. nr