»Urška Kolar je bila zelo dobra direktorica, pod njenim vodstvom se je končno zgodil preboj v razvoju turizma. Kamnik se je pojavil na turističnem zemljevidu, zlasti je uspešen projekt Okusi Kamnika, kjer je orala ledino tudi v slovenskem prostoru,« ob odstopu Urške Kolar, direktorice Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, razmišlja župan Marjan Šarec, ki je moral zaradi zagotovitve nemotenega delovanja zavoda sklicati izredno sejo občinskega sveta.

Na izredni seji naj bi svetniki konec tega meseca krmilo javnega zavoda zaupali njenemu namestniku Franciju Kramarju, vzdrževalcu športne infrastrukture. Ker sta tako Kramar kot Kolarjeva trenutno na dopustu, njunih izjav nismo uspeli pridobiti. Na občini pa pojasnjujejo, da Kolarjeva odstopa iz osebnih razlogov, Kramar pa naj bi bil vršilec dolžnosti do konca razpisa za direktorja oziroma največ za obdobje enega leta. Župan Šarec sprememb in zastojev v delu zavoda ne pričakuje, »saj je Kolarjeva dobro zastavila smer kamniškega turizma, zato verjame, da bo vse potekalo v pravo smer in nadaljnji razvoj«.

Turizem in šport z roko v roki

Župan prav tako meni, da se je združitev turizma in športa, ki je pred dvema letoma zelo razburila in razdelila kamniško in turistično srenjo, pokazala kot dobra in uspešna, saj gresta turizem in šport lepo z roko v roki in se dejavnosti dopolnjujeta.

Spomnimo, da je zaradi za mnoge »nasilne« združitve iz osebnih razlogov odstopila tudi takratna direktorica agencije za turizem in podjetništvo dr. Andreja Eržen. Z njo so odstopili tudi člani sveta zavoda Vido Repanšek, Gregor Koncilja in Domen Gruden, ki jim ni bilo do združevanja in so bili z vodenjem agencije zadovoljni. So se pa po prijavi občine in anonimnega prijavitelja kasneje vendarle izkazali za upravičene tudi sumi o nepravilnostih pri vodenju agencije. Komisija za preprečevanje korupcije je ocenila, da je ravnanje nekdanje direktorice pri sklepanju posla za izdajo mesečnega časopisa ustrezalo definiciji korupcije in zaznala povečana korupcijska tveganja tudi pri nekaterih drugih prijavljenih dejanjih. Erženova je takrat vse navedbe zanikala in ocenila, da je šlo za »nadaljevanje občinske gonje proti njej, kar jo je stalo tudi službe direktorice reorganiziranega zavoda«.

Kamnik primerljiv z avstrijskimi destinacijami

Vršilki dolžnosti Urški Kolar, ki je zamenjala Erženovo, je v pičlem letu dni po reorganizaciji zavoda kljub temu uspelo prepričati domačo turistično srenjo, da jo je izdatno podprla pri pridobitvi mandata za direktorico. »Kamnik je občina z največ potenciala za razvoj turizma v Sloveniji. Ponuja vse, od gorskega turizma do toplic, od zgodovine in mestne ponudbe do najlepšega botaničnega parka, golfa, naravnega zdravilnega energetskega središča in še mnogo več. Še več, občina je povsem primerljiva z avstrijskimi – z destinacijami, ki prinašajo najvišje dohodke iz turizma v svetovnem merilu. Kar mi potrebujemo za razvoj, je načrt popestritve ponudbe, nekakšen dolgoročen infrastrukturni načrt, kratkoročno pa je najbolj ključen dvig prepoznavnosti med domačimi in tujimi potencialnimi gosti,« je dejala ob prevzemu vodenja zavoda.