Za premoženje bovškega žičničarja je sprva vladalo precejšne zanimanje, varščino v višini nekaj manj kot 100.000 evrov pa je vplačala le odvetnica Karmen Dobnik, pooblaščenka družbe Ilev Inženiring iz Kopra. Po dražbi je bila razočarana, saj je menila, da je cena 1.141.114 evrov absolutno previsoka za uničene in dotrajane naprave. Še vedno pa ostajajo v igri za nakup premoženja. Ker je cena prišla pod likvidacijsko vrednost, bo stečajna upraviteljica Nataša Gibičar počakala na nov sklep novogoriškega okrožnega sodišča in jeseni razpisala novo dražbo.

»Treba je opraviti novo cenitev, saj so naprave v katastrofalnem, ne samo v slabem stanju. Strokovnjaki menijo, da bo treba žičnice in drogove odmontirati, vse to nas bi stalo vsaj 800.000 evrov, nato pa vse zgraditi na novo,« je razlagala Dobnikarjeva. »Smo resni kupci. Potrebujemo zemljišča za gradnjo smučarskega centra. Sistematično smo pristopili k delu. Rešujemo tudi ekonomska vprašanja. Sama dražba je prišla prehitro, saj smo imeli za vse priprave le poldrugi mesec časa.«

Cene uničenih objektov nerealne

Da so cene objektov, ki so bile predmet dražbe, nerealne, je potrdil tudi bovški župan Siniša Germovšek. »Naprave so skoraj neuporabne. Cenitev je bila opravljena oktobra 2013. Danes je vrednost bližje ničli kot milijonom. Pristop Ilev Inženiringa je profesionalen in natančen, ničesar ne prepustijo naključju. Nerealno je, da bi za staro železje iztržili veliko denarja,« je kritičen župan, ki dodaja, da lahko Kanin postane biser slovenskih smučišč in da projekti, s katerimi so se spopadli Rusi, niso za pet, ampak za 40 let.

Gibičarjeva je povedala, da si je ogledala naprave in zemljišča, ki so predmet dražbe, vendar po njenem mnenju niso v tako katastrofalnem stanju, kot so ocenili župan in predstavniki Ilev Inženiringa. »Menim, da je tako drastično nižanje cene na prvi javni dražbi nerealno. Morda pa bo na naslednji več dražiteljev in bomo premoženje lahko prodali po višji ceni,« je bila optimistična Gibičarjeva.

Pogodba za najem zemljišč

Naj dodamo, da so pred dnevi v Bovcu podpisali pogodbo med občino in ruskim vlagateljem, ki pod ugodnimi pogoji zagotavlja najem zemljišč za smučarske proge za obdobje 40 let, kolikor velja koncesija za gradnjo žičniških naprav. Najemna pogodba bo začela veljati z odkupom premoženja ATC Kanin v stečaju. O finančni plati pogodbe za zdaj ne želijo govoriti. Občina Bovec je družbi ATC Kanin pred leti v brezplačen najem dodelila zemljišča na kaninskem smučišču, česar pa zdajšnja zakonodaja ne omogoča več.