Samozavesten je, o tem ni dvoma, na dirkališču pa želi biti iz dirke v dirko hitrejši. »Verjemite mi, nikoli nisem popolnoma zadovoljen, vedno si želim še več. Seveda sem lahko vesel nad napredkom v primerjavi z lansko sezono. Čutim, da sem na pravi poti,« so besede 24-letnega Finca, ki je dirkaško kariero začel pri 17 letih, ko je slavil dve dirki formule renault. Po karakterju je miren, dirke vedno vzame maksimalno resno, vidi se njegova predanost, da si želi nekoč biti najboljši. Strokovnjaki pravijo, da večjih pomanjkljivosti nima, kot slabost omenjajo le dejstvo, da dirkati ni začel že kot otrok, tako da za seboj nima veliko nastopov, njegovo tehniko vrtenja volana pa označujejo »kot malce zarjavelo«.

»Naš načrt je osvojiti več točk in iz dirkalnika iztisniti maksimum. Želim si, da bom nekega dne lahko pogledal nazaj in imel občutek, da sem se naučil veliko dobrega in postal najboljši dirkač,« je dejal leta 2012, ko je podpisal profesionalno pogodbo z moštvom Williams-Mercedes, prvo dirko v bolidu formule 1 pa je odpeljal leto kasneje v Avstraliji. Sprva je bil v moštvu kot testni voznik zgolj zamenjava za Pastorja Maldonada in Bruna Senno, Brazilca je nato zamenjal in z njegovim dirkalnikom nastopil na 15 dirkah. Ker bolid v lanski sezoni ni bil konkurenčen, je na koncu zbral le štiri točke, kar je bilo še vedno bolje od moštvenega kolega iz Venezuele, ki je imel na svojem računu ob koncu sezone le eno točko. »Več bom vozil, izkušenejši bom in pogosteje bom naredil korak na zmagovalne stopničke,« se zaveda mojster vrtenja volana, ki ima v formuli 1 za seboj 28 startov, na njegovem bolidu pa je izpisana številka 77.

V letošnji sezoni je zbral že 73 točk, kar ga uvršča na visoko peto mesto in precej nad moštvenega tovariša, veliko izkušenejšega Brazilca Felipeja Masso, ki je s 30 točkami na računu vsega deseti. »Vedno sem si želel, da bi bil vsaj podobno hiter kot moštveni kolega. Srečen sem, da sem konkurenčen Felipeju, ki je med najizkušenejšimi v karavani. Veliko mi pomaga, v moštvu pa tudi nasploh vlada tovarištvo, saj so obema dirkačema na voljo vsi podatki,« pravi o notranji konkurenci, ki mu je omogočila napredek.

Na voljo ima dirkalnik, ki je konkurenčen in iz dirke v dirko hitrejši. »Izboljšujemo se in to je najpomembnejše. A prostora za nadgradnjo je še veliko. Večno bom hvaležen Williamsu, da mi je dal možnost nastopanja v formuli 1, tudi zato o tem, da bi moštvo zamenjal, sploh ne razmišljam,« še pravi vedno nasmejani Finec, ki se pozimi za zabavo večkrat kopa v zaledenelem jezeru pred svojo hišo. In na vprašanje, kateri dirkač iz karavane mu gre na živce, odgovarja: »Vsi tisti, ki se uvrstijo pred menoj!«