Festival Dobimo se pred Škucem je sklop brezplačnih kulturnih dogodkov, ki v mesecu juliju pod taktirko Društva Škuc zdaj že tradicionalno zaseda staro mestno jedro prestolnice. Program je namenjen tako otrokom in mladini kot tudi odraslim, zajema pa vse od glasbe, literature, gledališča, plesne in filmske umetnosti do razstav, modnih performansov in ustvarjalnih delavnic. Do naslednje nedelje se bo zvrstilo kar 45 različnih dogodkov.

Ob utečeni zasnovi

Organizatorji prireditve Dobimo se pred Škucem vztrajajo pri dosedanji strukturi, razdeljeni na sklope. »V minulih letih je festival s svojim pestrim in kakovostnim kulturnim programom privabil in navdušil veliko obiskovalcev in ravno to nam daje spodbudo, da utečeno zasnovo nadaljujemo tudi letos,« pojasnjuje vodja projekta Jasmina Kožar.

Glasbeno dogajanje, ki bo potekalo pod naslovom Muzika na Starem trgu, bo pomešalo različne žanre, med drugim blues, jazz, etno, rock in tango, za ljubitelje filmov bodo poskrbele projekcije dokumentarnih filmov Dušana Moravca, gledališki program Teater v galeriji bo skušal ustreči raznolikim okusom, otroci in mladi pa se bodo lahko preizkusili na različnih ustvarjalnih delavnicah: lutkarski, fotografski, tečaju izdelovanja izvirnih glasbenih inštrumentov, izdelovanju pohištva iz recikliranega kartona ali ob sitotisku. Popoldansko druženje se bo vselej začelo z odprtjem razstavnega programa in Škuceve tržnice, na kateri bodo študenti naravoslovnotehniške fakultete pod naslovom POP-perpetuum-UP razstavljali in prodajali svoje kreacije, pripravili pa bodo tudi modno revijo, videoprojekcije in delavnice na temo recikliranja in oblikovanja oblačil.

Novost letošnjega programa je nekaj dogodkov, posvečenih praznovanju 2000. obletnice zgraditve antične Emone. Na sporedu bo namreč tudi zvočno-pesniško-vizualni performans V zvokih mesta je drama: Emona kliče, javi se Ljubljana z glasbo Theremidi Orchestra ter besedo pesnikov Mitje Draba, Jane Putrle - Srdič, Petra Semoliča in Toneta Škrjanca. Na temo antične Emone se bo ustvarjalo tudi mozaike in pohištvo na delavnicah.

Nakup pijače kot podpora

Festivalski glasbeni in gledališki program je bil ponovno oblikovan s pomočjo javnega povabila ustvarjalcem, prek katerega se je nabralo več kot 60 prijav. Kožarjeva je mnenja, da je zaradi kakovosti posameznih prijav na tak način mogoče sestaviti dovolj dober program. Ob tem so dali prednost še neuveljavljenim ustvarjalcem, ki premorejo nadarjenost in perspektivo, na festivalsko prizorišče pa bo stopilo tudi nekaj že poznanih skupin in posameznikov.

Sicer pa ves program ostaja brezplačen. »Menimo, da je to dobrodošlo predvsem glede na cilj približati kulturno dogajanje čim širšemu občinstvu in tistim, ki si ne morejo več privoščiti plačila vstopnin. Žal nam je brezplačnost za obiskovalce in kvaliteten izbor vsako leto težje zagotavljati, a se trudimo. Letos se bodo obiskovalci lahko osvežili tudi s pijačo, izkupiček od prodanega pa bo namenjen izključno našemu programu,« situacijo oriše vodja festivala. Zaradi finančnih omejitev bo tudi letošnja scenografija, na katero snovalci Dobimo se pred Škucem veliko stavijo, reciklirana oziroma nadgradnja lanske scene. V ospredje bodo stopile ulične svetilke in drugi ulični detajli, urejena pa bo tudi ulična čitalnica.

Festival se je namreč že povsem udomačil na ulici, čeprav bo del dogajanja zasedel tudi Galerijo Škuc ter Škuc atrij. In kje je Jasmina Kožar doslej zaznala prednosti in kje slabosti pripravljanja festivala na odru ulice? »Prednost uličnega dogajanja vidimo v tem, da približamo kakovosten kulturni program tistim, ki niso ravno pogosti obiskovalci kulturnih dogodkov, ter tistim, ki si teh ne morejo privoščiti. Seveda je program zanimiv tudi za številne tuje goste, predvsem so to koncerti pa tudi filmi, ki so angleško podnaslovljeni. Slabost prizorišča na ulici je le njen živahni večerni vrvež, zaradi česar v program ne moremo vključiti zahtevnejših predstav ali koncertov, saj jih spremljava zvokov ulice lahko moti. Včasih pa smo s kakšnim koncertom tudi sami preglasni za sosede.«