Gostilna Tschinkl, gostilna Rog, diskoteka Škor'c – to je le nekaj imen, ki jih je dobila ena najbolj prepoznavnih stavb v središču Kočevja, v kateri je davnega leta 1884 privekal na svet dobitnik prve olimpijske medalje s slovenskega območja Richard Verderber. »Pomeščanjeno kmečko hišo« so leta 1834 zgradili Verderberjevi, nato pa prodali Tschinklu (od tu tudi ime Činkl). V njej je bila sprva »furmanska« gostilna, zaradi izredne lege – stavba stoji v bližini cerkve, pred mostom – pa so se tudi kasnejši lastniki ali najemniki odločali za gostinsko dejavnost. Ker je bil objekt večkrat prezidan in dozidan, so se počasi izgubljali pomembni likovni fasadni elementi. Medetažni venec je s stavbe popolnoma izginil, levje glavice in podokenske konzole so začele razpadati, izginila so glavna vhodna vrata, kamnite stebre in nadstrešek nad stranskim vhodom pa so predhodniki preprosto obzidali oziroma zazidali z novo zazidavo.

Priljubljeno zbirališče mladine

Stavbo na naslovu Ljubljanska cesta 4 je po vojni uporabljala Zveza socialistične mladine Slovenije – tedaj je tudi dobila ime Škor'c –, in je bila najbolj priljubljeno zbirališče kočevske mladine. A so leta 1991 upravičenci sprožili denacionalizacijski postopek. Tedaj je objekt, v katerega najemniki niso skoraj nič vlagali, začel kazati svojo pravo podobo. Po dolgotrajnem denacionalizacijskem postopku se je začel še postopek dedovanja, tako da se je leta 2009, ko je občina odkupila stavbo, že pokazal njen skoraj popoln kolaps. V stavbi so se medtem naseljevali brezdomci, drevesa so prebila strešno kritino, v njej je večkrat zagorelo, na pločnike so začeli padati kosi strešne kritine ali opeke. Občina je septembra 2010 porušila prizidek, preostalega dela pa ne, saj je zavod za varstvo kulturne dediščine tedaj vztrajal pri tem, da morajo ohraniti »ovoj« stavbe. Leto kasneje, tik pred gasilsko mladinsko olimpijado, so stavbi nadeli lepotni ovoj, ki ga je kočevski poslanec Janko Veber označil za pižamo, večina Kočevcev pa za del Potemkinove vasi.

Mladinski hotel

Občina Kočevje, ki je pred dvema letoma odkupila pripadajoče zemljišče, bo za rušenje Škor'ca odštela okoli 30.000 evrov. Tolikšna je bila najcenejša ponudba med petimi zainteresiranimi gradbenimi podjetji. Koliko bo stala novogradnja, odgovorni še ne znajo povedati, saj bo denar zagotovljen v proračunu za naslednje leto. Čeprav so na občini v minulih letih razmišljali o več možnostih, tudi o galeriji, bo v stavbi mladinski hotel. Kočevju, ki nima ne hotela ne kampa, namreč primanjkuje nočitvenih zmogljivosti, z mladinskim hotelom pa bodo to pomanjkljivost popravili.