Adidas, ki je tudi novi diamantni sponzor Ljubljanskega maratona, namreč že tretje leto zapovrstjo organizira šolo teka, v kateri se vse od aprila potijo tekaški navdušenci, ki si želijo tekaški napredek. Njihov glavni cilj je uspešen nastop na največjem tekaškem prazniku leta – Volkswagen 19. Ljubljanskem maratonu.

Po dveh izredno uspešnih letih Adidasova šola teka letos poteka na povsem novi ravni – namenjena je dvestotim rekreativnim in polprofesionalnim tekačem, katerih cilj je premagati polmaraton (21 km) in maraton (42 km).

Izkoristite dopust

Udeleženci torej že dobre tri mesece pridno vadijo v družbi tekaških strokovnjakov in tudi v teh poletnih dneh ne počivajo na lovorikah. A glavni trener Adidasove šole teka Blaž Strožer vseeno svetuje, da je tudi počitek oziroma lahkotnejša športna dejavnost še kako pomembna.

»Dopust naj bi pomenil čas, ko odklopimo možgane, poležavamo na plaži in počivamo. Tri dni, potem nas zasrbijo podplati, postanemo nemirni, vsaki dve minuti gledamo trebuh, zadnjico, preverjamo kožno gubo (lepši izraz za 'špeh') in vselej se nam zdi, da se je vse vidno povečalo… Skratka, psihotično stanje! No, to je za nas, prismuknjene rekreativce, nekaj normalnega,« v smehu pove Blaž Strožer.

Poudarja, da je počitek zelo dobrodošel, da pa nas ne bo pekla slaba vest, raje tudi med morskim oddihom izvajajmo druge aktivnosti, kar je z vidika trenažnega procesa zelo dobrodošlo in celo zaželeno. »Odpravite se v hribe, plezajte, veslajte, kolesarite, plavajte, igrajte odbojko, nogomet, košarko ali šah. Vse aktivnosti, ki so vam blizu, a zanje običajno ne najdete časa, so dobrodošle. Dopust je ravno pravšnji čas za to. Poleg tega boste umirili psihozo srboritega rekreativca in se ne boste zredili za sto kilogramov v enem tednu. Telo boste obremenili na drugačen način, vključili boste druge mišice, uporabili boste drugačne energijske sisteme, kot ste vajeni. Vse to pripomore k celostnemu razvoju telesa, dvigu splošne kondicije, ohranjanju forme in regeneraciji. Ko se boste vrnili v ritem vadbe, boste prekipevali od energije in boste laže opravljali težke treninge, ki nas čakajo. Dvig tekaške forme bo več kot očiten.«

Izkoristite torej poletne radosti ter veseli in bolj spočiti zakorakajte v jesenske izzive. Pa vendar – nikar ne dopustite, da se bo na vaših tekaških copatih nabiral prah! Navdih za trening lahko najdete tudi na spletnem naslovu www.adidas-solateka.si, kako pridni in predani so bili udeleženci Adidasove šole prejšnji teden na treningu na Kodeljevem, pa si oglejte v fotogaleriji.