Angela Merkel ima kot ženska predstavnica eno najdaljših političnih karier na čelu države. Uspešno se je zoperstavila vsem moškim v stranki in uveljavila svoj vpliv tako v nemški kot evropski politiki. Njena zasebnost pa je še vedno velika neznanka, je že pred časom poročal Guardian. Ob tem pa so navedli še nekaj dejstev, ki naj bi jih o kanclerki le malokdo vedel.

Angela Kazmierczak?

Angelino poreklo je četrt poljsko. Njen dedek je bil rojen v Poznanu. Po prvi svetovni vojni je migriral v Berlin, kjer se je poročil in dobil sina Horsta. V zgodnjih 30. letih so se odločili, da bodo prekinili poljsko dediščino, zato so si priimek ponemčili v Kasner. Takrat sta Angelin dedek in oče tudi prestopila iz krščanstva v protestantizem. Merklova je to izvedela šele pred kratkim.

Merklova in Putin

Odnos Merklove in Vladimirja Putina sega še v čas hladne vojne. On je bil agent KGB v vzhodni Nemčiji in se vsekakor ni veselil padca berlinskega zidu, ona pa je bila med glavnimi podporniki revolucije. Guardian poroča, da je Merklova že zelo zgodaj okusila Putinove ostre metode. Ko je namreč kot kanclerka prvič obiskala Kremelj, ji je Putin za darilo izročil plišastega psa. Merklova se namreč močno boji psov, saj jo je sredi 90. let eden ugriznil.

Putin pa se ni ustavil ... na pogovorih v njegovi poletni rezidenci je v sobo povabil tudi svojega labradorca – obstajale naj bi fotografije otrple Merklove in Putina, ki se privoščljivo muza.

Kolega Cameron

David Cameron naj bi se smatral za tesnega zaveznika Merklove, simpatija pa bojda ni recipročna. Pogosto naj bi se dogajalo, da moški politiki napačno razberejo Merkline signale, kar pa je »usodna« napaka, saj je politični parket tlakovan z njihovimi polomljenimi egi, piše Guardian.

60 let

Merklova je prve čestitke ob okroglem jubileju prejela od kolegov na vrhu EU v Bruslju. Za darilo je dobila šopek rož in nogometni dres s podpisi voditeljev v spomin na zmago Nemčije na svetovnem nogometnem prvenstvu, od Van Rompuya pa tudi tvit v nemščini: »Čestitke kanclerki Angeli Merkel za 60. rojstni dan.«

Merklova je v devetih letih, odkar je kot prva ženska zasedla kanclerski stolček, utrdila položaj Nemčije kot vodilne politične sile v Evropi. To je dosegla s previdnim odzivom na krizo v evroobmočju in v zadnjem času tudi na konflikt v Ukrajini.

Za mnoge v državah v območju evra, ki jih je prizadela kriza, je Merklova odgovorna za stroge varčevalne ukrepe, ki so njihove narode potisnili na rob propada.

Najbolj priljubljena med nemškimi politiki

V domovini Merklova ostaja najbolj priljubljena med nemškimi politiki. Ta teden je kot velika nogometna navdušenka skupaj z ostalimi državljani slavila zmago Nemčije na svetovnem nogometnem prvenstvu.

»Njena priljubljenost je zdaj primerljiva z rejtingi prvega nemškega povojnega kanclerja Konrada Adenauerja v njegovih najboljših časih,« pravi Manfred Güllner iz agencije za raziskave javnega mnenja Forsa.

Revija Forbes jo je maja znova razglasila za najvplivnejšo žensko na svetu.

Njeno javno podobo zaznamuje precej staromoden slog oblačenja. Znana je po kombinacijah barvastih suknjičev in bež ali belih hlač ter kratko pristriženi pričeski.

Ima odličen spomin

Za zaprtimi vrati vodi svojo stranko s trdo roko in nikoli ne odpusti dvoličnosti. »Njen spomin seže več deset let nazaj: imena, datumi, kaj je kdo rekel,« je v knjigi o Merklovi zapisal Nikolaus Blome.

Njen mentor, bivši kancler Helmut Kohl, jo je nekoč klical Mädchen (deklica), zdaj pa je bolj znana kot mati naroda. Številni Nemci, vključno s člani njene konservativne Krščanskodemokratske unije (CDU), ji rečejo kar Mutti (mama).

Merklova bo okrogel jubilej praznovala v Berlinu, vendar nemške medije bolj kot to zanimajo njeni načrti za prihodnost. Kanclerka mnogokrat pove, kako zelo uživa v svoji službi, ta teden pa je znova zatrdila, da želi končati ta mandat, ki se izteče leta 2017, kaj bo počela potem, pa se bo odločila kasneje.