Plačilo kazni bo sicer odvisno od izida izvorne sodbe. Zvezno sodišče je Apple julija lani spoznalo za krivega, a podjetje se je na odločitev pritožilo, prizivno sodišče pa se o pritožbi še ni izreklo.

Če bo sodišče razveljavilo izvorno sodbo, Applu odškodnine ne bo treba plačati. Če pa bo šla zadeva ponovno pred sodišče, bo Apple v skladu z dogovorom dolžan 50 milijonov dolarjev, so v sredo sporočili iz urada newyorškega državnega tožilca.

»Ta dogovor dokazuje, da morajo tudi največja in najmogočnejša podjetja na svetu spoštovati pravila,« je v sporočilu poudaril državni tožilec.

V primeru, da bo Apple tudi na prizivnem sodišču spoznan za krivega, bo moral plačati še dodatnih 50 milijonov sodnih stroškov ter še 30 milijonov za poravnavo v manjši skupinski tožbi, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Tožbe oziroma poravnave izvirajo iz Applovega dogovarjanja s petimi največjimi založniki med letoma 2009 in 2010. Apple je takrat predstavil svojo prvo tablico Ipad, z dogovarjanjem z založniki pa je želel razbiti prevlado Amazona na trgu elektronskih knjig. Oblasti mu očitajo, da je zaradi dogovarjanja prišlo do višjih cen elektronskih knjig, s čimer naj bi bili potrošniki oškodovani za okoli 280 milijonov dolarjev.

Založniki - Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Penguin Group, Macmillan in Simon & Schuster - so se s tožniki že poravnali, in sicer za 166 milijonov dolarjev.