Škandal, ki si ga je Mednarodna rokometna zveza IHF privoščila pred nedeljskim žrebom skupin za SP 2015 v Katarju za moške, še vedno odmeva. Čeprav se Nemčija skozi dodatne kvalifikacije ni uvrstila na SP, ji je predsednik IHF, Egipčan Hasan Mustafa, podelil posebno povabilo, s seznama 24 reprezentanc pa je zato črtal Avstralijo, ki si je sicer pošteno priigrala nastop v Katarju.

Trikratni svetovni prvak Nemčija je v junijskih dodatnih kvalifikacijah za SP 2015 izgubil proti Poljski, zaradi česar je nogo dobil tudi selektor Martin Heuberger (v igri za njegovega naslednika je tudi nekdanji selektor Slovenije Zvonimir Serdarušić). Za Nemčijo, ki največ vlaga v rokomet, ima najmočnejšo ligo na svetu, največjo gledanost rokometnih tekem v dvoranah in po televiziji ter največji oglaševalski kolač za rokomet, bi neudeležba na drugem zaporednem velikem tekmovanju (ni je bilo na letošnjem EP na Danskem) pomenila katastrofo. A IHF in Mustafa – Nemci so sicer prejšnja leta krepko pljuvali po njiju – sta našla »rešitev«, uvedla posebno povabilo in žrtvovala Avstralijo na račun Nemčije kot najboljše reprezentance z lanskega SP v Španiji (5. mesto), ki ni bila uspešna v dodatnih kvalifikacijah za SP 2015.

»Odločitev IHF je sramotna in nevarna. Niti v najhujših sanjah si nismo mogli predstavljati, da se lahko zgodi kaj takega. Nastop na SP smo si priborili na igrišču z dvema zmagama proti Novi Zelandiji, poleg tega so stroški znašali okoli 3000 evrov na igralca. Mi smo si SP priigrali, Nemčija si ga ni. Za nastop v Katarju smo se pripravljali skoraj dve leti, zdaj pa nič od tega. Šokiran sem, razočaran in zaskrbljen,« priznava Danec Jan Ottosen, selektor reprezentance Avstralije. Predsednik avstralske zveze Alex Gavrilović je na sedež IHF v Baslu poslal pismo sprave, saj še vedno upa (kakšen utopist!), da se bo IHF tik pred zdajci le premislili.

IHF je kot glavni razlog za črtanje Avstralije navedel dejstvo, da Oceanija nima uradne celinske rokometne zveze (zaradi premajhnega števila članic) in da je vprašljiva kakovostna raven reprezentanc iz tega dela sveta (še Nova Zelandija, Nova Kaledonija, Cookovi otoki...), oboje pa načeloma drži. Oceanija ni polnopravna članica IHF, ampak od leta 1988 dobro sodeluje z njo, doslej pa njen (ne)obstoj za IHF ni bil sporen. Avstralci seveda še zdaleč niso rokometni velikan, a od leta 1999 so na SP nastopili sedemkrat (manjkali so le v Franciji 2001), pri čemer so bili šestkrat zadnji (24. mesto), največji uspeh pa je 21. mesto na Portugalskem 2003.

Tudi Slovenija, ki je uvrščena v drugi boben, bi lahko na nedeljskem žrebu v hotelu Ritz Carlton v Dohi občutila posledice čudne odločitve IHF. Na osnovi tekmovalnih dosežkov bi morali biti v zadnjem (šestem) bobnu za žreb avtsajderji Iran (selektor Slovenec Borut Maček), Združeni arabski emirati, Avstralija in Čile. A zdaj je čez vrsto priletela Nemčija, kar pomeni, da v eni izmed štirih skupin na SP ne bo »leve« reprezentance. V praksi to (seveda tudi za Slovenijo) pomeni, da sta lahko po najboljšem scenariju v eni skupini le dve ekipi iz Evrope, po najslabšem pa kar pet od šestih.