Ljubljančani bodo priprave na novo sezono začeli čez teden dni in pol, jedro moštva pa bo zaradi omejenih finančnih zmožnosti povečini slovensko. V igri za zeleno-beli dres je dvaindvajset domačih hokejistov. Večina je že podpisala pogodbe, nekateri pa še vedno nihajo pri odločitvi. Vse bo odvisno od tega, ali bodo na svoje bančne račune do konca naslednjega tedna prejeli izplačilo obljubljene druge plače (od štirih) iz lanske sezone, potem ko je klub prvi sveženj denarja že nakazal. »Realizacija tega je realna, vendar pa ni izključno v naši domeni, zato moramo urediti še nekaj podrobnosti,« pravi Marko Popovič, ki je včeraj potrdil, da bo Olimpija danes razkrila ime novega trenerja. Tivolski klub je skrbno skrival podrobnosti okoli daljših pogajanj z naslednikom Iva Jana. V dogovore je bil vpleten le ozek krog ljudi znotraj kluba, zato uradnih informacij praktično ni. Naši viri pravijo, da bo trenersko palico odslej vihtel 48-letni tuji strokovnjak Fabian Dahlem iz Rosenheima, ki je v zadnjem obdobju deloval v urejenem nemškem okolju. Značajsko je precej podoben Hannuju Järvenpääju, ki se je v Ljubljani proslavil kot študiozen in umirjen trener.

Direktor kluba Matjaž Sekelj skupaj z novim trenerjem že nekaj časa usklajuje dogovore o tujih okrepitvah, ki jih ne bo toliko kot v prejšnjih sezonah. Na tarči Olimpije so predvsem Severnoameričani, po besedah Popoviča pa je osrednji cilj izboljšati finančni in organizacijski položaj kluba, kar med drugim vključuje tekoča izplačila za igralce in poplačilo dolgov. »V tem času smo povečali tudi ekipo prostovoljcev za skoraj deset ljudi, določene spremembe pa bomo še formalizirali,« zatrjuje Marko Popovič, ki zaradi nepoznavanja tematike ni komentiral nedavne kazenske ovadbe zoper direktorja Seklja. Dokument vsebuje sume o zlorabi položaja, pranju denarja in davčni utaji, podrobnosti pa že preiskujejo na okrožnem državnem tožilstvu. Zanimivo, da se je novico v elektronskem sporočilu odločil komentirati prvi nadzornik hokejske zveze Brane Terglav, ki je razveseljivo ugotovil, da »se čiščenje v hokejskih vrstah nadaljuje«.

Nadaljuje pa se tudi iskanje sponzorskega denarja za novi hokejski projekt na Jesenicah pod vodstvom javnosti manj znanega Anžeta Pogačarja. Njegovo društvo bo danes opravilo prvi občni zbor, na katerem bodo imenovali organe kluba in zagrizli v načrte za prihodnost. Čeprav smo že v drugi polovici julija, še vedno ni znano, ali bo HDD Jesenice sploh tekmovalo. Usodo članskega moštva drži v šahu lokalno podjetje Acroni, ki je bilo skozi leta pomembni in zvesti partner hokeja v Podmežakli, zdaj pa se še vedno ne ve, ali bo vlagalo v novi projekt ali ne. Pogačar bi za nemoteno izvedbo sezone potreboval še okoli 200.000 evrov, kar za večja podjetja ne bi smel biti prevelik zalogaj, vendar je vse pogojeno z odločitvijo Acronija. Če bo predsednik uprave Blaž Jasnič prižgal zeleno luč, bodo zraven pristopili tudi Geoplin, Petrol in drugi.

»Na več naslovov sem poslal že okoli 400 prošenj za sodelovanje, a je odziv slabši od pričakovanj, zato sem kar malo razočaran. Hokej na Jesenicah mora biti lokalna zgodba. Sodelovanje so za zdaj obljubili le majhni podjetniki, ki se borijo za vsakdanje preživetje, pri večjih pa ni pravega odziva,« je odkrit Anže Pogačar, ki ne bo čakal v nedogled. Pravi, da le še kak teden, saj mora biti finančna konstrukcija pravočasno sklenjena. Če ne bo imel finančnih zagotovil, projekt zagotovo ne bo zaživel, Pogačar pa hokejistov ne bo prosil, da bi znova igrali brezplačno: »Ne morem mimo osebnih načel, da mora biti vsak pošteno plačan za svoje delo. Nihče ne hodi v službo zastonj, zato tudi hokejisti niso nobena izjema.« Če Pogačarju ne uspe, je najbolj verjetno, da bo članski hokej na Jesenicah povsem zamrl, saj HZS nima večjih ambicij, da bi še naprej vodila amatersko hišno selekcijo Team Jesenice.