Lokalne volitve načeloma nimajo veliko skupnega z državnozborskimi. Na slednjih zmagujejo stranke in njihovi prvaki, na lokalnih zmagujejo sosedje, prijatelji, znanci. Lokalne volitve so mnogo bolj osebne kot državne in zaradi raznolikosti slovenskih občin zelo nehvaležne za politične komentatorje. Na lokalni ravni lahko za župana zmaga kandidat, ki ima za seboj stranko, ki na državni ravni ne pomeni ničesar. V lokalnem okolju lahko zmagaš tudi, če te kandidira stranka Culukafre in trinajstih razbojnikov. Ker si pač pravi!

Tokrat bo zagotovo vsaj malo drugače. Že zato, ker so časovno volitve tako zelo blizu. Končale so se ene in se že začenjajo druge. Kako bodo torej državnozborske volitve vplivale na lokalne?

Zmagovalci lokalnih volitev pred štirimi leti so bile liste vseh mogočih obrazov. Za našo dolino gre, Glas občanov, Lista za moj kraj in Lista za boljši jutri mojega kraja, Janez Novak in prijatelji moje občine, Neodvisna lista za razvoj športa, kulture, družabnega življenja, krajevne skupnosti in kar je še takega. Ali pa Stranka za napredek krajevnih skupnosti, ki je v Mestni občini Kranj kandidirala tudi župana in v javnosti postala znana po mesni aferi...

Na zadnjih volitvah za občinske in mestne svete je na državni ravni SDS dobila skupno slabih 19 odstotkov vseh glasov, SD 12, DeSUS in SLS pa po dobrih devet odstotkov. Vse pa so v koš dale take in drugačne liste, ki so dobile 22 odstotkov glasov. Torej, štiri leta pred fenomenom Stranke Mira Cerarja (SMC) so bile liste in stranke Janezov Novakov zmagovalke volitev.

Zdaj je zmagovalka volitev lista v domačem, lokalnem okolju priljubljenega junaka, ki ga vsi poznajo, vsi ga imajo radi in vsi bi se radi z njim pogovarjali. Če dobro pomislimo, je Slovenija postala ena sama velika lokalna skupnost. Občina.

Vsaka slovenska vas ima svojega Mira Cerarja in zdaj se že postavlja vprašanje, kaj bo SMC na lokalnih volitvah naredila s kapitalom državnozborskih volitev. Bo ostala SMC ali pa bomo imeli 212 SXY-strank in list? Prepričljiva zmaga SMC je zagotovo napoved še večjega navala »neodvisnih« list na lokalnih volitvah. Tudi odličen rezultat Združene levice se bo poznal na volitvah jeseni. Kaj pa poraz SLS? Ta bo na lokalnih volitvah celila rane. Kaj pa Janković v Ljubljani? Katera bo njegova »najboljša ekipa«, ki ji ni uspelo prepričati niti 26.000 Slovencev? Leta 2010 je Jankoviću v Ljubljani, ki ima 224.000 volilnih upravičencev, od katerih jih je glasovalo dobrih 100.000, uspelo prepričati 64.000 ljudi, da so oddali glas zanj kot župana, in 46.000 tistih, ki so glasovali za njegovo listo. V nedeljo jih je za Pozitivno Slovenijo glasovalo 26.000. Po vsej državi, ne le v ljubljanski mestni občini. Kaj se lahko spremeni v dveh mesecih in pol? In ali so lokalne volitve res tako zelo drugačne od državnih, pa četudi potekajo zgolj v razmiku treh mesecev? Bomo videli kmalu. Zanimivo bo. Svetovnega prvenstva v košarki pa bo do 5. oktobra že zdavnaj konec...