Včeraj okoli 14. ure je Erzurum z okolico stresel potres, ki je povzročil veliko škodo na prizorišču zimske univerzijade. Zaradi plazu, ki ga je sprožil potres, sta povsem uničeni dve skakalnici na hribu Kiremitlik, poškodovani so tudi objekti v okolici, kažejo televizijski posnetki in potografije na družbenih omrežjih. Stolpa na večjih skakalnicah, hotel, garaže, žičnice pa so ostali nedotaknjeni.

Odgovorni so potrdili, da so evakuirali center iz varnostnih razlogov, državni reprezentanci v smučarskih skokih pa že pred tem prepovedali trening na napravah, saj so se težave z zemeljskim plazom začele že minuli vikend. Zato tudi poškodovanih ni.

Vodja turške smučarske zveze Erol Mehmet Yarar je dejal, da je za katastrofo očitno krivo močno deževje, ki je prizadelo to območje Turčije. Smučarsko-skakalni center je zgrajen ob vznožju gore Palandoken, ki je znana po odličnih pogojih za izkušene smučarje.

Kompleks je v sezoni 2011 slavnostno odprl Erdogan, nato pa je tam potekala zimska univerzijada, na kateri je Nejc Dežman osvojil naslov svetovnega prvaka, Jaka Hvala pa je bil tretji.

Erdogan je znan po velikih projektih po vsej Turčiji, vendar jih ima kar nekaj velike težave. V začetku meseca je prišlo do težav na težko pričakovani povezavi hitre železnice med Ankaro in Carigradom, ko je na testiranju proge prišlo do nesreče vlaka.

Oktobra lani pa so morali potniki, ki so potovali z vlakom skozi nov tunel pod Bosporsko ožino v Carigradu del potovanja opraviti peš in v temi, saj so se le dan po slovesnem odprtju pojavile hujše težave z elektriko.