Po poročanju časnika Siberian Times je ogromna luknja široka do 80 metrov, njena globina pa ni znana. Na kraj pojava so poslali ekipo ruskih znanstvenikov, ki bo krater preučila, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Zaradi nenavadne luknje so se na spletu pojavila ugibanja, da gre za posledico meteorita in celo, da je rezultat prihoda vesoljske ladje.

Nek ruski znanstvenik je na drugi strani mnenja, da je luknja najverjetneje posledica globalnega segrevanja ozračja, ki je sprostilo podzemne pline, ti pa so nato eksplodirali - kot zamašek na šampanjcu, na spletni strani piše britanski Daily mail.

To teorijo podpira tudi dejstvo, da se dejansko zdi, da je bila zemlja na površje potisnjena iz podzemlja.

Ogromna luknja pa se je pojavila tudi kakih 30 kilometrov od največjega plinskega polja na polotoku Jamal.

Po mnenju avstralskega strokovnjaka Chrisa Fogwilla pa je krater verjetno posledica staljenega geološkega fenomena pingo. To je vzpetina sredi ravninske tundrske pokrajine, ki nastane zaradi kopičenja ledu.

Fogwill se opira na posnetke pojava. Kot pojasnjuje, lahko namreč led v pingu sčasoma prebije skozi zemljo in ko se stali, za seboj pusti odprt krater. Gre verjetno za zelo ekstremno različico tega pojava, dodaja.

Sicer pa Foqwill poudarja, da bi bilo mogoče z ogledom ugotoviti, ali je prišlo do interakcije s plinom na območju, kot menijo nekateri.