Upravno sodišče RS je 9. julija v sodbi o poročilu KPK razsodilo, da je poročilo skladno z določili ZIntPK, izdano v zakonito izvedenem postopku in da pravice Janeza Janše v tem postopku niso bile kršene.

Janša: Posledice so nepopravljive

Celotno obvestilo za javnost KPK si lahko ogledate tukaj.

Janša je v odzivu na sodbo v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da sodba neposredno problematizira način, prek katerega je KPK svoje ugotovitve sporočila v javnost. Dodal je, da je sodba »velika klofuta KPK in vsem tistim, ki so na podlagi tega sprejemali odločitve«. »Posledice pa so nepopravljive. Zaradi tega sta padli dve vladi.«

Želeli javno opravičilo in odškodnino

Po poročanju Dela pa je SDS izgubila tožbo, ki jo je zaradi pisanja o zadevi Patria vložila proti novinarju Dela Dejanu Karbi. V SDS so se za tožbo odločili zaradi navedb v članku z naslovom »Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS« iz 23. novembra 2009 in kasnejših izjav Karbe o tej temi. Karba je članek napisal na podlagi pogovora s finskim preiskovalcem Kajem Erikom Björkqvistom. V stranka so trdili, da so zaradi tega pisanja, ki da je neresnično, utrpeli hudo škodo.

Želeli so javno opravičilo in plačilo 55.000 evrov odškodnine.

Ljubljansko okrožno sodišče je tožbeni zahtevek zavrnilo kot neutemeljenega in SDS naložilo, da mora Karbi vrniti 2269 evrov pravdnih stroškov, piše Delo. Sodba sicer še ni pravnomočna.

SDS pa je zaradi objave omenjenega članka tožila tudi Delo in od te časopisne hiše zahtevala 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo. Prvostopenjsko sodišče je dvakrat ugodilo tožbenemu zahtevku SDS, ker je sklenilo, da je Delo s spornim člankom poseglo v čast in dobro ime SDS. Višje sodišče je sodbo prvič razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno presojo z napotki, drugič pa je sodbo spremenilo. SDS je na vrhovno sodišče vložila zahtevo za revizijo, s katero se zdaj ukvarjajo vrhovni sodniki.