»Po preiskavi smo se odločili, da začasno zamrznemo sodelovanje s podizvajalcem,« so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Samsunga.

Vsaj pet delavcev, mlajših od 16 let

V Samsungu so preiskavo proti dobavitelju Dongguan Shinyang Electronics uvedli po tem, ko je China Labor Watch objavil, da je kitajski podizvajalec vedel za vsaj pet primerov delavcev, mlajših od 16 let.

V preiskavo so se vključile tudi kitajske oblasti. Če bodo tudi te našle nepravilnosti, bo zamrznitev sodelovanja postala trajna, so zatrdili v Samsungu. Hkrati so obljubili poostren nadzor nad zaposlovanjem pri dobaviteljih.

Newyorška nevladna organizacija je poleg zaposlovanja otrok kitajskemu podjetja očitala tudi druge nepravilnosti. Shinyang Electronics naj bi človekove pravice kršil tudi z neplačanimi in pretiranimi nadurami, delavcev naj ne bi socialno zavaroval, prav tako pa naj bi bili delavci premalo usposobljeni za varnost pri delu.

»To so le oglasi!«

V Samsungu sicer vztrajajo, da v tovarnah podizvajalcev redno izvajajo inšpekcijske preglede in objavljajo poročila. A nevladna organizacija China Labor Watch je do prizadevanj tehnološkega velikana precej kritična.

»Samsungova poročila o družbenih odgovornosti niso nič drugega kot oglasi,« je dejal izvršni direktor organizacije Li Qiang.

»Samsung energijo resda vlaga v preglede in pripravo poročil, a ta so namenjena investitorjem, delavcem pa prav nič ne pomagajo,« je poudaril.

Največji svetovni proizvajalec mobilnih telefonov in televizorjev ima na Kitajskem več kot 200 dobaviteljev, ki so pogosto na udaru organizacij za človekove pravice.

Težave tudi v drugih državah

Težave pa se pojavljajo tudi v drugih državah. Avgusta lani so brazilske oblasti proti Samsungu vložile tožbo zaradi domnevne zlorabe delavcev v eni od tovarn ob Amazonki. Podjetju so očitale, da so delavci v omenjeni tovarni za tekočim trakom delali tudi po 15 ur na dan, od tega 10 ur stoje, in to tudi po 27 dni zapored. Od Samsunga zahtevajo odškodnino v višini 100 milijonov ameriških dolarjev.

Po več letih spektakularne rasti prihodkov na račun dobre prodaje pametnih telefonov se Samsungu obetajo nekoliko težji časi, predvsem zaradi konkurence poceni kitajskih proizvajalcev. Podjetje je za letošnje drugo četrtletje na letni ravni napovedalo skoraj četrtino nižji dobiček iz poslovanja.