Pred vrati je čas morskega oddiha. Naj ga tekači preživimo aktivno ali naj si raje privoščimo regeneracijo? Trener Adidasove šole teka Blaž Strožer pravi, da oboje: »Dopust lahko preživimo aktivno, obenem pa napolnimo baterije za nadaljnje treninge, ko se vrnemo z dopusta. Seveda sta dan ali dva popolnega lenarjenja za nekatere že več kot dobrodošla. Potem nas pa tako ali tako spet hitro zasrbijo pete.« Počitek torej ne bo odveč, seveda ne gre pozabiti, da imamo na dopustu običajno več možnosti za aktivno preživljanje časa. Se strinjaš, da teden ali dva tekaške pavze ne more škoditi oziroma je počitek pravzaprav dobrodošel? Je možno to, da ne tečemo na dopustu, kompenzirati s plavanjem, veslanjem…?

Seveda, to je več kot dobrodošlo. Tek je ciklično gibanje in večino časa obremenjuje bolj ali manj iste mišice, kar pomeni, da lahko s časom pride do preobremenitve enega od členov v verigi oziroma pride do poškodbe. Zato je dobro, da vsake toliko časa zamenjamo aktivnost, ki bo obremenila druge segmente in na drugačen način. Z drugačno obremenitvijo sistema ostajamo v formi oziroma lahko v svoji primarni disciplini celo napredujemo, ker telo obremenjujemo celostno, hkrati prav s tem zmanjšamo možnost poškodbe ali pretreniranost.

Torej: tek na poletnem dopustu – da ali ne?

Da! Tek zgodaj zjutraj, plavanje čez dan bo razbremenilo sklepe in sprostilo mišice, vmes pa imate dovolj časa za lenarjenje in počitek.

Je jutranja tekaška vadba res učinkovitejša od popoldanske, saj naj bi preprečevala kopičenje telesne maščobe?

Res je, da z vadbo v jutranjem času metabolizem dvignemo na višji nivo, kar pomeni, da ves dan deluje na višjih obratih. Je pa odvisno od posameznika, nekateri lahko trenirajo že zgodaj, drugi se lahko treninga lotijo šele v večernih urah.

Nekateri, predvsem tisti, ki še niso zbrali poguma, da bi obuli tekaške copate, menijo, da je tek primeren le za izbrance. Kaj bi jim svetoval?

Tek je naravno gibanje, ki ga vsak bolj ali manj osvoji že kot majhen otrok, se pa zgodi, da ga zaradi različnih vzrokov potisnemo stran. S postopnim in sistematskim delom ni nikoli prepozno, da pričnete ponovno teči. Zato kar pogumno.

Je čas dopusta primeren za začetek ukvarjanja s tekom?

Ja, po navadi smo z menjavo okolja manj obremenjeni z vsakdanom in bolj motivirani za stvari, ki sicer niso del našega življenja.

Poletne vročine ne gre podcenjevati – kako se ji lahko najučinkoviteje zoperstavimo? Na kaj moramo biti pred treningi, med njimi in po njih še posebno pozorni?

Trenirajte zgodaj v jutru ali pozno zvečer, ko so temperature nižje. Poskrbite, da pred treningom, med njim in po njem uživate dovolj tekočine. Če tečete čez dan, se podajte v gozd, kjer je dovolj sence, in ne pozabite na pokrivala in ostalo zaščito pred soncem.

Se strinjaš, da je lahko celo lahkoten tek pot do osebne sreče?

Telesna aktivnost pomaga sproščati negativen psihični stres, boljša telesna kondicija in počutje tudi povečata samozavest. To so samo nekatere prednosti aktivnega življenja, zato se popolnoma strinjam.