Člani ljubljanskih dnevnih centrov aktivnosti za starejše bodo tudi letos tekli na Ljubljanskem maratonu. Prvo leto so prav vsi pretekli deset kilometrov, drugo leto je bil marsikomu cilj premagati polmaraton.

Ko je v začetku poletja 2012 v prostorih Dnevnega centra aktivnosti za starejše na Viču potekal prvi sestanek prijavljenih kandidatov, je bilo med njimi zaznati precej dvoma, a tudi veliko volje, da poskusijo nekaj novega, kar nekateri med njimi prej niso verjeli, da zmorejo. Veliko jih namreč kljub aktivnosti še nikoli ni teklo sistematično in pod strogim vodstvom izkušenih trenerjev. Trener Rok Ruter je ob takratnem spoznavnem srečanju vsem prijavljenim na desetkilometrski rekreativni tek dejal: »Prvi in najtežji korak, to je odločitev, da ste se prijavili za letošnji tek, je za vami.« A samo odločitev še ni pomenila uspeha na teku, sledilo ji je trdo delo, s katerim so si člani ljubljanskih dnevnih centrov okrepili telo ter se fizično in psihično pripravili za oktobrski Ljubljanski maraton.

Starejši za vzor

Akcija Gibanje je življenje, s katero so želeli pri starejših vzbuditi željo po gibanju, predvsem pa njim in drugim dokazati, da zmorejo, je zrasla v sodelovanju ljubljanskih dnevnih centrov aktivnosti za starejše, Nodola in trenerjev podjetja GiBit. Prvi so »prispevali« svoje člane, drugi sponzorstvo, tretji pa trenerja. »Glavni namen akcije je promovirati gibanje in zdrav način življenja. Če se dovolj gibamo, namreč lahko preprečimo marsikatero težavo. Želimo, da bi se ljudje zavedali, da je treba zase nekaj narediti in da ni dovolj, da zgolj sedijo doma in tarnajo, kako jih vse boli. Sami morajo kaj narediti zase,« je ob začetku akcije Gibanje je življenje povedal njen idejni oče Marko Stopar iz Nodola. »Odgovor na vprašanje, kdo je lahko najboljši promotor gibanja in zdravega načina življenja, je bil pravzaprav na dlani, starejši. Lahko so nam dober vzor,« je dodal Stopar, »saj so navadno oni tisti, ki jih najpogosteje kaj boli. Če pa pokažejo, da si lahko ljudje z gibanjem in zdravim načinom pomagamo, prenesejo to tudi na svojo generacijo in na mlajše. Če lahko teče nekdo, ki ima šestdeset ali več let, zakaj ne bi mogel tridesetletnik?«

Prvo leto je bilo za nodolovce predvsem spoznavno leto, naj bo z vidika spoznavanja svojega telesa, njegovih zmogljivosti, nove športne aktivnosti ali s povsem družabnega vidika. Čeprav je bilo med njimi tudi nekaj takih, ki so bili športno zelo aktivni in so se ukvarjali s kolesarstvom, pohodništvom ali celo občasnim tekom, so se vsi odločili, da prvo leto poskusijo z desetkilometrskim rekreativnim tekom in v njem poiščejo osebni izzivi – naj bo lovljenje postavljenega časa, čim manjša utrujenost in lahkotnost teka ali zgolj užitek na ciljni črti.

Vsi člani ljubljanskih dnevnih centrov, ki so se prvo leto odločili nastopiti na Ljubljanskem maratonu, so svoj cilj dosegli in bili ob koncu vidno ponosni nase in svoj pretekli trud. Naj spomnimo – sneg, dež in mraz so leta 2012 marsikaterega tekača odvrnili od nastopa, a vseh dvaindvajset prijavljenih nodolovcev se je tistega mrzlega oktobrskega dne pojavilo na startu.

Nadaljevanje uspešne akcije

Pri tako uspešni akciji, za kakršno se je izkazala Gibanje je življenje, se seveda – kot pri vsakem dobrem filmu – pričakuje nadaljevanje. Ekipa članov ljubljanskih dnevnih centrov, trenerjev GiBita in Nodola se je zato združila tudi lani in nadaljevala tam, kjer je končala preteklo leto. Da je akcija naletela na res dober odziv, ne le v javnosti, ampak tudi med člani ljubljanskih dnevnih centrov, je potrjevalo dejstvo, da se je število tistih, ki so se želeli preizkusiti na Ljubljanskem maratonu, povečalo na 37.

Zrasla pa so tudi pričakovanja in želje nodolovcev. Nekateri od tistih, ki so okusili čar množičnega teka, so začutili, da so sposobni narediti še kakšen kilometer več in so se lani prijavili na polmaraton, drugi so si zastavili cilj izboljšati čas iz preteklega leta, novincem pa je bil osnovni cilj preteči deset kilometrov. Trenerja Rok Ruter in Bojan Kristan sta zato oblikovala dve skupini, ki sta se pripravljali z različno intenzivnostjo, da so bili na koncu, lani je bil to lep oktobrski dan, s svojim rezultatom zadovoljni vsi. Nič drugače ne bo letos. Bliža se poletje in s tem tudi priprave nodolovcev na njihov tretji Ljubljanski maraton. Tako kot v preteklih dveh letih bodo namreč člani ljubljanskih dnevnih centrov na njem tekli tudi letos.