Ta je sicer res odpihnil rekordne čase maratonskih preizkušenj, a je tekaški spektakel leta vseeno zaživel v vsem svojem sijaju in presegel vsa pričakovanja. »Ljubljanski maraton ima dušo. Vzdušje je bilo zaradi množice navijačev ob progi nepozabno in to pomeni največ na svetu. Na progi nisi nikoli sam. Užival sem, bolečine med tekom so bile pozabljene in šlo je kar samo od sebe,« je le eden izmed vtisov tekačev, ki se zavedajo, da v prestolnici še zdaleč ne štejejo le uvrstitve na zmagovalni oder.

Druženje 19.335 tekačev in tekačic

Podatki za ljubitelje statistike: prvi dan Volkswagen 18. ljubljanskega maratona so s svojimi nastopi tradicionalno zaokrožili najmlajši tekači. V kategoriji promocijski šolski teki (1.–5. razred) je teklo 1232 dečkov in 1059 deklic, v kategoriji šolski teki 810 dečkov in 915 deklic, v kategoriji srednješolskih tekov 238 fantov in 373 deklet, v lumpi kategorijah 852 dečkov in 775 deklic ter v kategorij otrok s posebnimi potrebami 67 udeležencev. Skupno torej kar 6321 tekačev in tekačic. Letošnje novosti fun teka, kjer so tekači nase ali na svojo dejavnost opozorili z enotnimi oblačili, kostumi in maskotami, se je udeležilo 219 tekačev in tekačic.

Kot se za velike svetovne maratone spodobi, je bila tudi v Ljubljani nedelja v znamenju afriških tekačev, ki so si razdelili odličja na najdaljših razdaljah. Zmagovalca 42–kilometrske razdalje sta bila Etiopijec Wami Mulugeta (2,10:26) in Kenijka Caroline Chepkwony (2,27:27), Slovenca Anton Kosmač (2,24:57), in Žana Jereb (2,42:09) pa sta na tej razdalji postala nova državna prvaka.

Na krilih navijačev

»Boljši čas mi je preprečil močan veter, ki je bil naporen tudi v psihološkem smislu, a zmago sem vseeno pričakovala,« je zaupala Jerebova. Vas zanima, o čem je razmišljala med svojim tekom? »Nič posebnega, želela sem čim prej priti do cilja in mislila na to, da učinkovito premikam svoje noge,« je dodala presrečna Žirovka, ki je včeraj za hitrejše okrevanje odtekla – nič manj kot deset kilometrov.

Na prav tolikšni razdalji se je v nedeljo pomerilo 5038 tekačev in tekačic, v cilj sta najhitreje pritekla Maruša Mišmaš (35:21) in Blaž Grad (32:03). Na 21 in 42 kilometrov je skupaj startalo 7757 tekačev in tekačic. S polmaratonom sta najhitreje opravila Slovenca Mitja Krevs (1:09,00), ki je ubranil lansko zmago, in Lidija Cerkovnik (1:22,35). Med paraplegiki na vozičkih je na najdaljši razdalji (42 km) slavil Marko Sever (1:28:10).

»Že od samega začetka organizacije ljubljanskega maratona smo poudarjali, da je pomembno biti aktiven skozi vse leto in to se iz leta v leto uresničuje. Tekači so vse bolj kondicijsko pripravljeni na tekaški vrhunec leta, kar pomeni, da iz leta v leto beležimo manj poškodb, kolapsov ali drugih zdravstvenih nevšečnosti. Veliko ste k temu pripomogli tudi mediji, ki redno in načrtno ozaveščate bralce oziroma tekače in poudarjate pomen telesne aktivnosti,« je bil zadovoljen tudi alfa in omega ljubljanskega maratona ter direktor Timinga Ljubljana Gojko Zalokar. Dodal je, da so organizatorji zabeležili blazen porast navijačev, kar je prepričljiv dokaz, da obiski tekaških prireditev niso le zdrava oblika rekreacije, ampak čedalje bolj tudi način aktivnega druženja.