Ko ljudje stojijo na mestnih trgih in zahtevajo revolucijo, velja biti previden. Zna se zgoditi, da dobijo prav to. Po do zdaj dostopnih podatkih pa revolucija še nikomur, ki jo je zahteval, potem ni bila všeč. Leta 2001 so na Tahrirju v Kairu ljudje vseh barv zahtevali revolucionarne spremembe. Najprej so dobili volitve in potem oblast stranke, ki še nikoli ni bila na oblasti. Ta je zmago na volitvah razumela kot revolucijo in je ustrezno ravnala kot revolucionarna oblast. Ni minilo niti leto dni, ko so isti ljudje na Tahrirju od vojske zahtevali državni udar in prenehanje te norosti z demokracijo.

Kako prepoznamo revolucijo? Z rdečimi zastavami na oklepnih ladjah in pesmijo na ustih se tega danes še v filmih ne dela več. Revolucija je nenaden prihod oblasti, ki še dan pred volitvami ni imela nobene oblasti. Močne politične sile pa hkrati izpadejo kot avstro-ogrski imperij leta 1918. Dokler je imel oblast, so bili vsi državljani prepričani, da je večen in da ga nič na svetu ne more spodnesti. Ko je padel, so isti ljudje stali ob njegovih ruševinah in se čudili, kako je to skrpucalo sploh lahko stalo pokonci. To je ustvarilo politično tradicijo. Ljudje, ki so se čudili propadu imperija, so stali tudi ob ruševinah prve Jugoslavije, njihovi potomci pa ob ruševinah druge Jugoslavije. Ljudje, ki so prepričani o vladavini kontinuitete, so danes zadovoljni. Stojijo ob ruševinah svoje Slovenije in jočejo.

Ob pogledu na delne rezultate volitev v oči najprej pade njihova revolucionarna podoba. Dobro kaže trem strankam, ki pred volitvami niso obstajale. Zmaguje politična formacija, ki pred enim letom ni imela niti ustanovne listine, kaj šele strukturo in voditelja. Ko politični prostor zasedejo sile, ki v tej obliki niso še nikoli upravljale države, je treba priznati, da je prišlo do revolucionarnih sprememb.

Hliniti presenečenje ali zgroženost res ni lepo. To je točno to, kar so državljani zahtevali na ulicah in trgih, na zborih, političnih manifestacijah in neskončnih političnih litanijah v parlamentu.

Ste zahtevali drugo republiko? To je to. S prvo republiko to nima več nobene zveze.

Ste bili prepričani, da lahko samo novi obrazi v politiki prinesejo kaj novega? Stari so zbegani, potolčeni ali v zaporu.

So bile stranke na oblasti skorumpirane in nekompetentne? Zdaj so presrečne, če jim uspe prestopiti volilni prag.

Revolucija je vedno stvar trdno odločene manjšine. Na volitve ni šlo niti pol prebivalstva. Revolucionarne programe so pisali v hieroglifih.