Na spletni platformi za množično financiranje projektov Indiegogo sredstva za zagon proizvodnje zbira tudi visokotehnološko podjetje Entia, in sicer za izdelek monolyth, ki s pomočjo internetne povezave nadzoruje klimatsko napravo in s tem optimizira temperaturo in kakovost zraka v prostoru, hkrati pa uporabnik prihrani pri stroških za energijo. V kampanji, ki bo aktivna do 26. avgusta, želijo zbrati 50.000 dolarjev.

Pametni upravljalec

»Potrošniki, ki uporabljajo sisteme centralnega ogrevanja in hlajenja v svojih domovih, že imajo možnost, da uporabljajo pametne in energetsko učinkovite sisteme, medtem ko so drugi uporabniki stenskih in okenskih klimatskih naprav precej omejeni pri njihovem upravljanju,« pravi Mark Umberger, direktor podjetja Entia, in dodaja, da večina osnovnih klimatskih naprav omogoča le osnovne funkcije, tako da denimo pred odhodom od doma lahko pustimo klimatsko napravo vklopljeno ali jo ugasnemo, medtem ko jo z monolythom lahko upravljamo tudi, ko nas ni doma.

»Izdelek je opremljen s številnimi senzorji, s pomočjo katerih zbira in analizira podatke iz okolja. Na osnovi pridobljenih podatkov se monolyth 'nauči' življenjskih navad uporabnika in posledično optimizira njegovo življenjsko okolje za večje udobje in manjšo porabo energije,« pojasnjujejo avtorji projekta. Monolyth sicer lahko upravljamo prek brezžičnega omrežja wifi s pomočjo aplikacije za pametne telefone ali tablične računalnike iOS ali Android. Monolyth spremlja temperaturo, vlažnost zraka, zračni tlak, zvok in kakovost zraka.

Zazna, da se lastnik vrača domov

Uporabniki imajo možnost upravljanja in spreminjanja uporabniških urnikov za ogrevanje ali hlajenje, raven temperature, hitrosti ventilatorja itd. »Medtem ko vas ni doma, ni nobene potrebe, da je vaša klimatska naprava vklopljena. Monolyth prek komunikacije z vašim pametnim telefonom zazna, da ste odšli od doma in samodejno izklopi napravo, prav tako pa zazna tudi, da se vračate domov, in klimo pred vašim prihodom samodejno vklopi,« pojasnjujejo v podjetju Entia.

V aplikacijo so umestili tudi sistem obveščanja »push notifications«, prek katerega lahko uporabniki prejemajo nasvete in opomnike glede na trenutno situacijo v domačih prostorih.

»Prav tako kupcem ponujamo 'open API', tako da lahko funkcionalnosti monolytha uporabijo v svojih aplikacijah,« so še povedali avtorji izdelka, ki je kompatibilen z več kot 200 blagovnimi znamkami klimatskih naprav.