Potem ko je največji slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar izjemno sezono 2013/14 pred natančno mesecem dni kronal z osvojitvijo naslova prvaka v ligi NHL, je prestižna lovorika tega tekmovanja po dveh letih danes spet prišla v Slovenijo. Dan pred tem je bila v Trenčinu na Slovaškem, kjer je bil njen gostitelj Kopitarjev soigralec v Los Angelesu Marian Gaborik.

Stanleyjev pokal, ki ga ima lahko simbolično en dan v lasti vsak član zmagovite ekipe NHL, je danes preživel dan s slovenskim hokejskim asom, popoldne pa ga je Kopitar predstavil tudi navijačem, ko je veliko srebrno lovoriko prinesel na ogled v jeseniško hokejsko dvorano Podmežakla, kjer jo je pričakalo več tisoč ljubiteljev hokeja in športa iz vse Slovenije.

Na tribunah 3000 navijačev

Podmežakla že dolgo ni bila tako polna - na tribunah se je zbralo vsaj kakšnih 3000 navijačev - kot na današnje popoldne. Možnost pozdraviti enega največjih športnih zvezdnikov v Sloveniji in v živo videti lovoriko, ki jo najbolj cenijo ljubitelji športa na ledu po vsem svetu, je na Jesenice privabila veliko več navijačev, kot pa se jih je na tribunah zbiralo med zadnjo sezono.

Kopitar je pokal v sprva zatemnjeno dvorano in skozi špalir, ki so ga pripravili najmlajši slovenski hokejisti, prinesel okrog 16. ure, potem ko je ves dan izkoristil za zasebno druženje z njim. V časih sodobne tehnologije seveda tudi takšno zasebno druženje ni ostalo povsem zasebno, številni ljubitelji hokeja so tako že vedeli, da je bil "Stane" skupaj s Kopitarjem na blejskem otoku, nato pa s helikopterskim prevozom na Golici.

»Bilo je 'fajn', imeli smo se super«

Kopitar se je zahvalil navijačem za vso podporo in sprejeme, ki so mu jih pripravili po vrnitvi v domovino, nato pa v kratkem pogovoru z novinarji podoživel današnji dan.

"Razlika je v tem, da vem, kaj pričakovati. Občutki so super, ne glede na to, ali smo ga osvojili lažje ali težje, ali je bilo več podaljškov ... Super, takšnih občutkov ne moreš opisati," je dejal Kopitar o tem, kako je doživljal letošnje druženje s pokalom in tisto pred dvema letoma.

"Danes zjutraj smo jedli tradicionalen zajtrk, kar ste verjetno že videli na medmrežju, tako da ni več skrivnost. Nato me je z letališča Lesce pilot s helikopterjem odpeljal na Golico, ki je velik simbol po svetu kot 'komad' z Avseniki. Bil je poseben občutek iti na Golico, sicer smo pristali pri koči, ker je bilo megleno, a je bilo vseeno super. Potem pa s pletno na otok na Bledu. Bilo je 'fajn', imeli smo se super," je dan s "Stanetom" na kratko povzel Kopitar.

Že od začetka upal, da bo Nemčija v finalu

In ker je danes med drugim tudi dan, ko bo na mundialu padla odločitev o novem svetovnem prvaku, se Kopitar ni mogel izogniti vprašanju o tem, ali bo spremljal tudi odločilno tekmo v Braziliji, če bo ogled privoščil tudi "Stanetu", ter seveda, za koga bo navijal. "Imam še načrte po tem dogodku, a mislim, da bomo spremljali nogomet tako kot vsi na tem svetu, ker je nekaj posebnega. Bomo videli. Jaz sem že od začetka upal, da bo Nemčija v finalu, pa upajmo, da pride do konca," je nogometno plat razkril hokejist Kopitar.

Prireditelji sprejema Stanleyjevega pokala so ob možnosti druženja navijačev s pokalom predvideli še spremljevalni program, povezan s športom in glasbo; športni dan na Jesenicah se bo končal šele pozno zvečer, saj bodo lahko najbolj vztrajni na velikem zaslonu v dvorani spremljali še finale svetovnega prvenstva v nogometu.

Kasneje se je v družbi »Stanka« odpravil na Golico.

Med navijači ...