Po lanskih pogovorih med zagorsko občino in družbo PSZ, lastnico propadlih izlaških Medijskih toplic, o možnosti petletnega brezplačnega najema bazenskega kompleksa se je vodstvo občine odločilo, da bi bil vložek v ponovno odprtje letnega bazena prevelik zalogaj. Ne samo milijonska hipoteka, ki bremeni kompleks, vprašanje je tudi, ali bi lahko kompleks obnovili tako, da bi ustrezal vsem standardom, je dejal Rudi Medved, direktor zagorske občinske uprave. Dodal je, da jim je naložbo zaradi nejasnih načrtov lastnika s kompleksom odsvetovala tudi revizorka, saj nimajo zagotovila, da bi kompleks upravljali tudi po tem, ko bi ga sanirali. Za to pa bi potrebovali vsaj pol milijona evrov.

Družba PSZ, ki jo obvladuje celjski poslovnež Darko Zupanc, se je medtem res odločila za prodajo objekta, ki ga sami vrednotijo na slabe tri milijone evrov, višine prodajne cene pa direktor Saša Zelenović ne želi razkrivati. »Kompleks se trudimo dezinvestirati, zato prodajne aktivnosti že potekajo,« je dejal Zelenović in dodal, da se občasno pojavi interes za nakup, a potencialnih kupcev prav tako ne razkriva. Povedal je le, da iščejo investitorja, ki ne bo le odkupil hotelskega kompleksa skupaj z letnim bazenom, ampak bo vanj tudi vlagal. »Glede na razmere v Sloveniji pa pričakujemo, da bi bil primernejši kupec tujec,« je še dodal.

Perspektivna podjetniška ideja

Udarniške akcije čiščenja kompleksa pa kljub vsemu tudi letos nadaljujejo v Društvu za oživitev kulturne dediščine Medijskih toplic, ki ga je lani ustanovila civilna iniciativa domačinov, naveličanih, da se za nekdaj zelo priljubljene toplice nihče več ne zmeni. »Letos nadaljujemo čistilne akcije v notranjosti hotela, ki bi ga radi tudi zavarovali pred različnimi 'nočnimi' obiskovalci,« je povedal predsednik društva Jure Urbanija in dodal, da bi v hotelu med drugim radi uredili tudi poligon za airsoft.

Prav tako jim je uspelo pridobiti tudi že nekaj soglasij, med drugim za dostop do vode iz vrelca, ko bo objekt zavarovan pred morebitnimi vlomi, pa ga nameravajo spet priključiti v električno omrežje in urediti sanitarije. A njihov cilj ni več odprtje kopališča, temveč ureditev lokacije za različne športne in kulturne prireditve, ki so jih pripravljali že lansko poletje, je dejal Urbanija.

Njihova ideja za vzpostavitev centra športnih in kulturnih dogodkov, Valvasorjevega akvaponičnega vrta in centra ponovne uporabe je bila izbrana tudi med tri najbolj perspektivne podjetniške ideje v Zasavju, tako da bodo delo nadaljevali kljub prodaji kompleksa, je povedal pobudnik udarniških delovnih akcij. »Novega lastnika verjetno ne bo lahko najti, kar pomeni, da bi projekt lahko še naprej propadal. Če se bo kupec vendarle našel, pa mu bomo lahko ponudili nekaj vsebine. Do takrat bomo vse delali prostovoljno, poskušali pa bomo tudi s prijavami na različne razpise,« je dejal Urbanija.