Tekaški konec tedna ob Vrbskem jezeru je lahko odlična sprostitev in zabava na krajši razdalji ali odlična priprava na jesenski maraton v Ljubljani, kjer bo 26. oktobra potekal zaključni del pokala in podelitev nagrad zmagovalcem in udeležencem »Run Alpe Adria«. Pokal »Run Alpe Adria« je namreč skupen projekt organizatorjev treh maratonov sosednjih dežel: Slovenije, Italije in Avstrije, torej Volkswagnovega Ljubljanskega maratona, Maratona d´Europa in Koroška teče (Kärnten Läuft). S skupnim pokalom želijo organizatorji združevati tekače, jih spodbuditi in dodatno motivirati, deliti izkušnje, predvsem pa večati udeležbo in druženje iz tujine, ki ni omejena zgolj na tekače, ampak tudi na obiskovalce mest in regije. Športni projekt s pridihom turizma je prvi tovrstni pokal treh držav. Tega se močno zavedajo tudi v Celovcu, ki letos ob Vrbskem jezeru pričakujejo več kot 10.000 udeležencev.

Družinski dogodek

Čeprav v Avstriji še vedno velja za glavni športni dogodek dunajski maraton, ima celovški polovični maraton svojo zgodbo. »Leta 2002 smo začeli z novim pristopom. Bolj kot teči polovični maraton, smo želeli, da bi bil to družinski dogodek. Vrbsko jezero ima čudovito okolico in nam dejansko nudi prijetno in aktivno preživljanje časa,« je povedal Martin Kroissenbacher, direktor organizacijskega komiteja Koroška teče.

Podaljšan športni konec tedna se bo tako začel že v petek popoldne s sejmom Šport in tek na osrednjem prostoru celotnega dogajanja. Predstavilo se bo več kot 30 razstavljavcev, obiskovalci pa bodo lahko našli marsikakšno ugodno ponudbo. Preden se bo večer sproščeno nadaljeval s tekaško zabavo, ki jo bo popestril tekaški kabaret (letošnji vrhunec kabareta bo kmalu razglašen), se bodo tekači ogrevali na 4 kilometre dolgi progi na nočnem teku »Wiener Städtische Worthersee Night Run«.

»Na tem teku sprejmejo izziv predvsem številna avstrijska podjetja, različna društva in tekaške skupine – nekaj jih je tudi našemljenih, saj najoriginalnejša tekaška oblačila prejmejo tudi posebno nagrado,« je povedal Kroissenbacher. Vsekakor gre za odlično promocija športa v podjetjih, ki se znajo športno vključevati v različne dogodke.

V družbi kosmatincev

Najbolj zabavno bo po besedah Martina Kroissenbacherja ravno v soboto. »Zjutraj bomo začeli s tekom v družbi psov. Veliko tekačev predvsem zjutraj teče s svojimi štirinožnimi prijatelji,« je povedal sogovornik. Na vprašanje, kdo je zmagovalec, je v smehu povedal: »Oba, pes in njegov lastnik. Je pa zabavno spremljati različne pasme psov in verjeli ali ne, po navadi v cilj prvi priteče najmanjši kuža.« Teku s psi bodo sledili otroški teki, tek žensk in nordijska hoja, oboje na 4 kilometrov dolgi progi. »Prav zanimivo je opazovati, kako število dam letno narašča. Za večino tekačic je ravno 4-kilometrska preizkušnja odskočna deska za naprej. Kar 45 odstotkov več žensk se letno prijavi na četrtinko maratona, kar 30 odstotkov več pa jih beležimo na polovičnem maratonu, kjer letos pričakujemo okoli 4000 tekačev,« je povedal Kroissenbacher in dodal, da vsako leto zabeležijo tudi porast med najmlajšimi tekači.

Dobrodošli, navijači!

Sam dogodek in tekaške proge potekajo v neposredni bližini Vrbskega jezera. »Čeprav Celovec diha z dogodkom, teka skozi mesto ne organiziramo. S samimi zaporami cest bi si nakopali preveč dela, navsezadnje pa zakaj bi? Jezero in okolica imata namreč vso potrebno infrastrukturo za organizacijo tako velikega dogodka. Biti športno aktiven v naravi pa je tudi namen tridnevnega dogajanja. Zato tudi skušamo privabiti čim več ljudi iz mesta, da pridejo tekmovat ali navijat na sam dogodek,« je še povedal sogovornik, ki zagotavlja, da bo jezero še dovolj toplo za skok vanj.

»Ker konec avgusta na Vrbskem jezeru ni več glavne počitniške sezone, bodo proste tudi že številne nastanitve. Bodisi kampi, hoteli ali zasebne sobe in apartmaji,« je še povedal Martin Kroissenbacher, ki se polovičnega maratona zaradi vseh organizacijskih obveznosti žal ne bo mogel udeležiti. vl