Splitski časnik ocenjuje, da gre za enega najpomembnejših prazgodovinskih podmorskih lokacij na Hrvaškem.

Mesto s pristaniščem, ki je bilo precej veliko za tisto obdobje, se nahaja v Pašmanskemu kanalu, nedaleč od otoka Galešnjak, ki je znan tudi kot "otok ljubezni" ali "otok zaljubljenih".

"Našli smo številne lesene kole, ki so bili trdno zapičeni v tla, kar pomeni, da so nosili nekakšno konstrukcijo. Zelo verjetno je šlo za koliščarske naselbine," je dejal vodja raziskave Mato Ilkić z oddelka za arheologijo na zadrski univerzi. Spomnil je, da so njegovi kolegi že pred leti našli arheološke sledi na tem območju.

Velike pravilne oblike na dnu morja, za katere so ocenili, da so posledica delovanja ljudi, so najprej odkrili pri pregledu satelitskih posnetkov in fotografij tega območja iz zraka.

Potapljači so nato na treh metrih morske globine našli veliko ostankov keramičnih kuhinjskih posod, igel, ki so bile narejen iz kosti in so jih uporabljali za šivanje mrež, kot tudi drugega ribiškega orodja ter tudi ostankov lesa iz prvega tisočletja pred našim štetjem. Našli so tudi veliko kostnih ostankov domačih živali, predvsem koz in ovac, kar govori tudi o prehrani takratnih prebivalcev.

Ilkić je dodal, da bodo predmeti do jeseni na desalinizaciji, nato pa jih bodo podrobneje analizirali.

Verjetno gre za naselje Liburnov, pomorske etnoskupine, ki je živela ob obali severovzhodnega Jadrana in so bili sodobniki Etruščanov in Feničanov, navaja še časnik.

Kot nenavadno dejstvo v hrvaških okoliščinah izpostavlja, da arheološko raziskavo finančno podpira prebivalec Turnja Alan Mandić, ki je arheologom ponudil tudi namestitev in jim zagotovil plovilo.