Pred peterico razstavljenih prototipov na ljubljanski fakulteti za strojništvo je bila gneča. Študentje so svoje izdelke ponosno postavili na ogled. Štiriindvajsetletni Mihovil Ratajec iz skupine Smartfood je stal pred večfunkcionalnim majhnim štedilnikom in zbranim predstavljal prednosti njihovega gospodinjskega aparata. S šestimi študenti z drugih sodelujočih fakultet je kuhalno ploščo, ki jo je mogoče upravljati z zaslonom na dotik, na njej pa so tako parni kuhalnik, mešalnik kot kuhalna plošča, od zamisli do uresničitve pripeljal v zadnjega pol leta.

Tako kot druga moštva je bila tudi skupina Smartfood del mednarodnega seminarja EPRG, kjer se industrija povezuje s študenti in akademsko sfero s ciljem razvoja novih industrijskih produktov. Letos je bil industrijski partner evropskega programa s 40 študenti slovensko podjetje BSH Hišni aparati iz Nazarij, ki se na svetovnem trgu pojavlja tudi pod znamkami Bosch in Siemens.

Petnajst funkcij v enem

Študentom je bila ob začetku inovacijsko-oblikovalskega procesa zastavljena naloga, da se domislijo novega gospodinjskega aparata za lažjo in zdravo kuho, v katerega morajo vdelati že katerega od obstoječih malih Boschevih gospodinjskih aparatov. Ko so jih pred pol leta razdelili v skupine, so hitro pljunili v roke. Ratajec je z drugimi študenti industrijskega oblikovanja in inženirstva za izdelavo njihove gospodinjske plošče porabil po dve uri trikrat na teden. Po elektronski pošti in videokonferenčnih povezavah so se najprej dogovorili za raziskavo trga. 250 ljudi so povprašali, kakšen gospodinjski aparat bi si želeli imeti. V primerjavi z drugimi projekti, od katerih so nekateri ponujali tudi daljinsko upravljanje kuhe po mobilnih napravah, so sami ugotovili nasprotno. Zadana ciljna skupina uporabnikov med 20. in 65. letom si ni želela prevelike povezanosti naprave z mobilnimi napravami, saj so se bali, da bi lahko z nepravilno uporabo aparat od daleč celo uničili, je pojasnil.

Po ovrednotenju odgovorov so se odločili za dodano vrednost njihovega aparata: več so jih nameravali združiti v enega, s čimer bi uporabnikom prihranili denar za nakup dodatnih aparatur. Rečeno, storjeno. Svoj gospodinjski aparat so opremili s kar petnajstimi funkcijami: od rezanja in mešanja vse do kuhe.

Našli so tržno nišo

Zelo podobno so se pred desetdnevnim rezanjem, žaganjem, piljenjem, električnim opremljanjem in barvanjem svojega večfunkcionalnega kuhalnika za pripravo zajtrka ali kakšnega drugega obroka lotili v skupini Yumm-e. »Začeli smo z vizijo. Hoteli smo ustvariti napravo za ljudi, ki nimajo veliko časa za kuhanje, prav tako pa ne premorejo veliko prostora za gospodinjske aparate,« je razložil Martin Starčević z zagrebške fakultete za strojništvo pred majhnim dvostebrnim gospodinjskim aparatom, v katerega so na izjemno majhnem prostoru združili kuhalnik kave oziroma grelec, mešalnik za pripravo smutijev in sokov ter majhno izvlekljivo kuhalno ploščo. Je kot nalašč za mlade v študentskih domovih ali pa za pisarniške prostore, pravijo v Yumm-e.

Tudi zanje je ta projekt predstavljal dobro učno uro, kako morajo v procesu industrijskega oblikovanja tesno sodelovati tako inženirji kot oblikovalci. »Dobili smo vpogled v mednarodno sodelovanje. V katero koli večje podjetje se vključiš, lahko imaš šefe v drugih državah,« je razlagal Alen Bučar, študent na ljubljanski fakulteti za strojništvo. Najbolj ga je razveselilo, da so imeli povsem proste roke pri dizajnu. Ko so se ga lotili na »risalni mizi«, so seveda upoštevali temeljna načela dobrega industrijskega oblikovanja. Čeprav na njihovem aparatu ni nič novega, je Bučar prepričan, da tržna niša zanj obstaja.

Idejo je treba tudi spremeniti

Streljaj od njihovega predstavitvenega pulta se je na drugi mizi šibil gospodinjski aparat, ki je po obliki spominjal na kakšno od vesoljskih postaj iz Zvezdnih stez. Moštvo Kaya Royal zagotavlja, da njihov aparat predstavlja prihodnost avtomatiziranega kuhanja. Na indukcijsko ploščo, obdano z lesom, so namestili nosilec s posodami galaktičnih oblik, ki premore tudi mešalnik za avtomatično kuhanje. Uporabniki z malo časa morajo tako le prek mobilne aplikacije aktivirati aparat in določiti način kuhanja ter recept. Sestavine nato v posodo padajo avtomatizirano, lačnemu jedcu pa ostane le še to, da si pripravljen obrok postreže.

Ob pogledu na gospodinjski aparat prihodnosti je bil s fanti moštva Kaya Royal v razpravo zatopljen dr. Henri Orbanić, inženir v predrazvojnem oddelku BSH za motorne aparate. Razlagal jim je, kako pomembna je pri oblikovanju posameznega proizvoda tudi cena materialov. Če se v predrazvojnem projektu lahko še uporabijo dražje komponente, je treba ob prehodu v industrijsko proizvodnjo iskati cenovno ugodnejše. Fantom je na srce položil še, naj za vsako ceno ne vztrajajo pri svoji osnovni ideji. Spremembe so del razvojnega procesa. »Ne smeš ostati zaljubljen v svojo idejo in nič spremeniti. Šele ko produkt začneš uporabljati, ugotoviš, kaj je treba spremeniti,« jim je svetoval.

Fantje so mu bili za njegove pripombe hvaležni. Tudi sam je bil zadovoljen z njihovim delom in s predstavljenimi prototipi aparatov, za katere je BSH že vložil patentni zahtevek. Na takšnih srečanjih in seminarjih se dobijo sveže ideje in drugačni pogledi, pravi Orbanić. Ti so še kako pomembni, ko Evropa pri inovacijah že zaostaja za ZDA in Japonsko, ki za razvoj namenjata bistveno več denarja.