Balažkova pojasnjuje, da že dalj časa ni bilo sodelovanja z Jeričevo, sodu je zbil dno nedavni nakup bivalnih zabojnikov, pri čemer se je izkazalo, da sta bila dva neprimerna, Jeričeva pa naj bi se po njenih besedah ob tem trudila izničiti delo Zveze Romov za Dolenjsko in nje kot občinske svetnice. »Najbolj me žalosti nekorektna poraba proračunskega denarja z romske postavke, saj so večino lani namenili za urejanje dela romskega naselja Šmihel, v preostalih naseljih pa životarijo.« Balažkova ob tem še priznava, da prihaja tudi do nesoglasji znotraj romske skupnosti, konkretno med Zvezo Romov za Dolenjsko in Bojanom Tudijo iz Krajevne skupnosti Šmihel, spor je po njenih besedah zanetila prav Jeričeva, ki z njim sodeluje.

Predsednik zveze Bogdan Miklič je zato novomeškega župana Alojzija Muhiča pozval k razrešitvi Jeričeve. Pojasnil je, da to zahtevajo zaradi njenega negospodarnega ravnanja z »romskim« denarjem. Ob tem ji očita še, da že več let nasprotuje prodaji občinskega zemljišča v romskem naselju na Ruperč Vrhu – na parceli, ki bi jo rad kupil njegov brat, živi romska družina – zato je Miklič kot predsednik romskega društva Cigani nekoč – Romi danes zoper Jeričevo podal še kazensko ovadbo.

Jeričeva: Izsiljevanj in groženj ne bom dovolila

Mateja Jerič, vodja urada za kulturo, zdravstvo in socialo na mestni občini, odgovarja, da se je ves čas od prevzema nalog zavzemala za izboljšanje položaja Romov, konstruktivno je sodelovala s pripadniki romske skupnosti, ni pa se želela vključevati v reševanje osebnih interesov posameznikov, predstavnikov romskih organizacij. »A sem bila kljub temu velikokrat verbalno napadena, deležna izsiljevanja in groženj, zato sem bila primorana poiskati pomoč pri pristojnih organih,« pojasnjuje. Ob tem je za Dnevnik zavrnila še očitke o selektivni obravnavi romskih naselij, saj se je prav te dni z novomeško komunalo dogovarjala za napeljavo treh skupinskih vodovodnih priključkov v romskem naselju Brezje.

Očitke ostro zavrača tudi Bojan Tudija iz romskega naselja Šmihel, ki poudarja, da se z omenjeno tematiko ukvarja že več kot 30 let in da je bilo za Rome največ narejenega prav v zadnjih dveh mandatih župana Muhiča, ko je ta za reševanje romskega vprašanja izbral tudi pravo osebo, Matejo Jerič. »Žal mi je, da imamo Zvezo Romov za Dolenjsko, ki ne dela v korist Romov, ampak za lastne interese,« je bil neposreden Tudija. Tudi predsednik krajevne skupnosti Šmihel Miro Škufca poudarja, da so z Jeričevo na mestni občini dobili pravega sogovornika in da jim je v tamkajšnjem romskem naselju v zadnjem letu uspelo realizirati dva velika projekta: rušitev razpadajočega objekta in urejanje javne razsvetljave. »Pojavile pa so se določene skupine Romov in nekaterih, zadolženih za romsko problematiko, ki se gredo nelojalno politiko,« dodaja. »Žal bi nam bilo, če bi se Jeričeva zaradi določenih posameznikov, ki izražajo nejevoljo nad njenim delom, umaknila,« pravi tudi predsednik Krajevne skupnosti Gotna vas Dušan Kastelec.

Razrešitve za zdaj ne bo

Novomeški župan Alojzij Muhič je izrazil začudenje, da se je Balažkova za odstop z mesta občinske svetnice odločila na koncu mandata. Poudaril je, da mu ni predstavila konkretnih razlogov za odstop, glede poziva k razrešitvi Jeričeve pa pojasnjuje, da bo najprej preveril vse očitke in v primeru ugotovljenih nepravilnosti ustrezno ukrepal.