Raziskave potrjujejo, da se je mogoče preventive proti raku lotiti kar v domači kuhinji, hladilniku, shrambi in nakupovalni košarici. Ker sta velikost porcij in sestava jedilnika pomembna dejavnika, ki vplivata na pojavljanje in preprečevanje malignih sprememb v organizmu, je skupina kanadskih znanstvenikov pod vodstvom dr. Richarda Béliveauja, vodje preventive in terapije raka na University of Québec at Montreal in avtorja uspešnice Foods to Fight Cancer, na podlagi izsledkov raziskav izoblikovala prehranski heksagram šestih superživil za boj proti raku. Ključno vlogo igra hrana rastlinskega izvora, bogata s kakovostnimi hranilnimi (fitonutriensi) in varovalnimi snovmi. Ameriški in kanadski strokovnjaki priporočajo, da naj bi človek vsak dan zaužil devet porcij sadja in zelenjave, zlasti iz skupine šestih superživil, v katero sodijo:

Brokoli – podobno kot vse križnice (cvetača, zelje, ohrovt) vsebuje snovi proti raku, a je najbogatejši s sulforafanom, ki spodbuja tvorbo in delovanje varovalnih encimov in izločanje oziroma nevtralizacijo rakotvornih kemikalij iz telesa. Sulforafan naj bi deloval na raka že v samem začetku, saj učinkuje na tumorske izvirne celice, ki spodbujajo pojav in rast tumorja. Učinkovit je zlasti pri raku na dojki, jetrih, koži, mehurju, pljučih in želodcu.

Jagodičevje – zlasti črne robidnice in borovnice pa tudi ribez so bogati z antioksidanti, zlasti s pomembno učinkovino, fitokemikalijo, imenovano antocianin, ki zavira rast pretumorskih celic in preprečuje rast in razvoj ožilja, ki prehranjuje rakavo tkivo. Dr. Gary D. Stoner, profesor na Ohio State University College of Medicine priporoča vsakodnevno uživanje svežega, posušenega ali zamrznjenega (temno obarvanega) jagodičastega sadja. Učinkovito je zlasti pri raku debelega črevesa, požiralnika, ustne votline in kože.

Temno grozdje – intenzivno obarvano, črno grozdje je prava zakladnica resveratrola, naravnega rastlinskega antioksidanta iz skupine polifenolov, ki zavira pojav, razvoj, rast in razmnoževanje oziroma širjenje malignih celic. Poleg grozdja in grozdnega soka ima podoben učinek tudi črno vino, priporočljivo ga je popiti pol kozarca na dan.

Paradižnik – sočen rajski sadež (sodi med sadje in ne v zelenjavo) je najboljši vir likopena, dragocenega karotenoida, ki mu daje značilno intenzivno rdečo barvo. Raziskave, najnovejše so bile objavljene v strokovni reviji Nutrition and Cancer, pričajo, da likopen zavira rast in razmnoževanje rakavih celic endometrija (sluznice oziroma notranje plasti maternice). Samo v ZDA rak endometrija vsako leto zahteva 8000 življenj. Najbolj učinkovit je termično obdelan paradižnik – kuhan, pečen, saj ga organizem najlažje izkoristi.

Orehi – lupinasto sadje, bogato s fitosteroli (snovi, podobne holesterolu, ki jih najdemo v rastlinah), po ugotovitvah znanstvenikov blokira receptorje ženskega hormona estrogena v celicah raka na dojki ter tako upočasni in prepreči njihovo rast in razmnoževanje. Dr. Elaine Hardman, onkologinja in docentka na Marshall University School of Medicine v Huntingtonu v Zahodni Virginiji, priporoča pest orehov na dan. Pomagajo tudi pri raku prostate.

Zelenolistnata zelenjava – bogata s fitokemikalijami oziroma antioksidanti, ki krepijo obrambne sposobnosti telesa v boju proti malignim spremembam v celicah. Uživajmo jo vsak dan, najbolje v kombinaciji z organizmu prijaznimi maščobami, kot sta olivno in ribje olje.man