Današnja peta etapa francoske pentlje je postregla s pravim severnim peklom in kaosom med kolesarji. Dež, mraz in vožnja po granitnih kockah so dodobra redčili vrste v karavani, v zahtevnih razmerah je po dveh današnjih padcih odstopil lanski zmagovalec francoske pentlje Britanec Christopher Froome, ki je padel že na torkovi etapi in danes zato vozil s povezanim kolenom.

V danih razmerah, prireditelji so sicer zaradi dežja umaknili dva odseka s kockami od devetih, se je najbolje znašel Boom, nizozemski kolesar, vajen zahtevnih razmer na kolesu. Med zavoji je kljub spolzki podlagi bežal v zadnjih kilometrih dovolj hitro, tako da je Nizozemski prvič po letu 2005 privozil etapno zmago na najtežji večdnevni dirki na svetu.

Nibali zadržal rumeno majico

Nekdanji zmagovalec Alberto Contador se ni najbolje znašel na današnji preizkušnji. V cilj je z zaostankom skoraj treh minut prikolesaril na 37. mestu in skupno nazadoval na deseto. Nibali je zadržal rumeno majico vodilnega, potem ko je v cilj pripeljal skupaj z moštvenim kolegom Astane Fuglsangom z 19 sekundami pribitka.

Etapa je bila zahtevna tudi za oba slovenska predstavnika, ki sta poslabšala uvrstitvi v skupnem seštevku. Kristijan Koren (Cannondale) je bil danes z nekaj več kot 15 minutami zaostanka 122., skoraj 23 minut je na 179. mestu zaostal Simon Špilak (Katjuša). Koren je zdaj skupno 112., zaostaja 27:49 minute, Špilak je 132., za vodilnim Nibalijem zaostaja 30:58 minute.

V četrtek čaka kolesarje na dirki po Franciji šesta etapa od Arrasa do Reimsa v skupni dolžini 194 kilometrov.