Sodna bitka med Applom in podjetjem Zhizhen se je začela leta 2012, kot je šanghajsko podjetje Applu očitalo kršitev patenta. Apple je od kitajskega urada za intelektualno lastnino zahteval razveljavitev patenta, a neuspešno.

Konec lanskega leta je Apple nato na sodišču vložil pritožbo, a mu je spet spodletelo. "Sodišče ni uslišalo Applove pritožbe. Patent (podjetja Zhizhen) za izum 'sistema za pogovor z računalnikom' tako še naprej ostaja veljaven," so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v torek sporočili s sodišča. Pri Applu so med tem napovedali, da se bodo na odločitev pritožili.

Apple je digitalno pomočnico Siri, ki z uporabnikom komunicira s pomočjo algoritmov za razpoznavo govora, prvič predstavil skupaj z mobilnikom Iphone 4S leta 2011. Družba Zhizhen pa med tem vztraja, da so zelo podoben sistem z imenom "Xiao i Robot" razvili že pred Applom.

Za ameriško podjetje to ni prvi spor glede intelektualne lastnine na Kitajskem. Poravnava s kitajsko družbo Proview Technology glede blagovne znamke Ipad je Apple leta 2012 stala 60 milijonov dolarjev.