Na nedeljskih državnozborskih volitvah se bomo odločali med nekaj več kot 1100 kandidatkami in kandidati za poslance. Tudi tokrat prevladuje moški spol (v približnem razmerju 56:44), ob pogledu na kandidatne liste pa bode v oči še nekaj številk. Svoj upokojenski status je v primeru morebitne izvolitve v državni zbor pripravljeno začasno zamrzniti kar 163 sivih panteric in panterjev, za poslanski sedež pa se poteguje tudi 45 brezposelnih posameznic in posameznikov. Mnogi med njimi se lahko pohvalijo z univerzitetno izobrazbo, ne morejo pa se, žal, pohvaliti s službo. Preseneča tudi precejšnje število (15) zdravnic in zdravnikov, ki so pripravljeni začasno sleči bele halje in se preseliti v državni zbor.

Zdravniki bi radi bili poslanci

Kar deset zdravnikov in pet zdravnic se poteguje za eno od 88 poslanskih mest (dva poslanska sedeža pripadata predstavnikoma italijanske in madžarske narodne skupnosti). Gre za javnosti dobro znana imena in v večini primerov tudi za politično izkušene posameznice in posameznike. Gastroenterologinjo Sašo Markovič je predlagala Državljanska lista (DL), saj je podpredsednica te stranke. DeSUS za svojega poslanca kandidira nekdanjega ministra za zdravje in urologa Tomaža Gantarja, ki je zaradi nemoči nad razmerami v zdravstvu predčasno odstopil z ministrskega položaja. Pediatrinja Štefka Zaviršek ter internist in direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre sta kandidata Nove Slovenije (NSi), SDS pa bo imela v ognju kar štiri zdravniška železa – pulmologa in nekdanjega poslanca Miroslava Lucija, internistko Alenko Forte, otorinolaringologa Alojza Zorna in kirurga Gregorja Pivca, direktorja mariborske bolnišnice.

Dva kandidata za poslanca iz zdravniških vrst ima tudi Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB). To sta kirurg Teodor Pevec in aktualni poslanec Darko Jazbec, ki je prav tako kirurg. Na poslansko mesto upa tudi nekdanji minister za zdravje Dušan Keber, član Solidarnosti, ki je pred tokratnimi volitvami oblikovala skupno kandidatno listo s Socialnimi demokrati (SD), vendar javnomnenjske raziskave kažejo, da volilci te poteze ne nagrajujejo. Prav tako dva zdravniška kandidata za poslanca ponuja Stranka Mira Cerarja (SMC) – dermatologa Srečka Blažiča in splošno zdravnico Vlasto Počkaj, Slovenska ljudska stranka (SLS) pa želi, da bi jo v državnem zboru zastopala kardiologinja Frančiška Škrabl Močnik.

Imajo kaj za bregom?

Dolgoletnega poslanca SD Mirana Potrča, ki se je pred časom politično upokojil, smo vprašali za mnenje, zakaj je toliko zdravnikov med kandidatkami za poslance. »Če bi bil dobronameren, bi rekel, da so se s tem odgovorno odzvali na številne kritike, ki jih doživlja zdravstvo, in želijo sodelovati pri nujno potrebnih reformah. Lahko se tudi motim, a nočem vnaprej reči, da imajo zdravniki nemara slabe namene,« nam je odvrnil Potrč.

Politične stranke so na kandidatne liste uvrstile 95 ljudi z nazivom magister znanosti in 57 z doktoratom znanosti, po drugi strani se za poslanski sedež poteguje tudi 78 gimnazijskih maturantov in maturantk ter okoli petdeset študentov. Med poklici, ki jih trenutno opravljajo kandidatke in kandidati za poslance, so čistilka, cvetličar, avtomehanik in avtoklepar, frizer, slikopleskar, poklicni gasilec, kapitan dolge plovbe, kuhar, natakar, zlatarski mojster, šivilja, rudar, ribič, trener hokeja, skladiščnik, nogometni sodnik, čebelar, poklicni voznik, terenski anketar, kozmetičarka, gospodinja, rejnica, plesni učitelj, vodja kopališča, maser, bioresonančni terapevt...

Večina jih želi ostati v parlamentu

Kar 73 od sedanjih 90 poslancev si želi tudi po volitvah ostati v državnem zboru, zato so znova na kandidatnih listah. Tam jim dela družbo devet županov (Ajdovščine, Blok, Sodražice, Litije, Kozjega, Novega mesta, Lesičnega, Rogatca in Radencev), čeprav bodo že oktobra tudi lokalne volitve. Kandidira tudi nekaj bivših poslank in poslancev (Breda Pečan, Mirjam Bon Klanjšek, Silva Črnugelj, Miro Petek, Aleš Gulič…), trije načelniki upravnih enot (Koper, Cerknica, Kamnik), devet kmetov, dva voznika reševalnih vozil, gledališki igralci (Lara Janković, Igor Sancin, Saša Tabaković, Violeta Tomić...), nekdanji vrhunski športniki in športnice (skakalka v višino Britta Bilač, pa znova aktualna poslanka in nekdanja atletinja Alenka Bikar, bivši košarkar Peter Vilfan, rokometna trenerka Marta Bon, nekdanji vrhunski atlet Franc Branko Vivod), prav tako zmagovalka Slovenija ima talent leta 2011, pevka Julija Kramar, ki kandidira na listi ZaAB...

Med kandidatkami in kandidati za državnozborske volitve trenutno 102 zasedata direktorski položaj, približno 70 jih vodi posamezne oddelke, sektorje oziroma projekte. Pri univerzitetni izobrazbi prednjačijo diplomirani ekonomisti (med njimi je, denimo, tudi poslanec SDS Andrej Šircelj), sledijo jim univerzitetni diplomirani pravniki (na primer Mojca Kucler Dolinar iz NSi, Karl Erjavec iz DeSUS, Rihard Braniselj iz DL), v poslanske klopi si želi tudi šest doktorjev veterinarske medicine, pet odvetnikov, sedem ravnateljev vrtcev ter osnovnih in srednjih šol, presenetljiva je tudi izjemna zastopanost kandidatk in kandidatov s pedagoško izobrazbo. Kar 25 osnovno- in srednješolskih učiteljev je med njimi (prevladujejo profesorji športne vzgoje), poleg njih pa še deset visokošolskih učiteljev in pet asistentov na fakultetah.

Med najmlajšim in najstarejšo 60 let razlike

Najmlajši kandidat je dijak Jure Furek, ki bo decembra dopolnil 19 let in je šestdeset let mlajši od najstarejše kandidatke za poslanko, ki se ukvarja z zeliščarstvom. Ob obilici brezposelnih in gimnazijskih maturantov (mednje sodijo tudi dolgoletne poslanke in poslanci Eva Irgl, Alenka Jeraj in Marijan Pojbič – vsi SDS – ter Matevž Frangež, SD), ki so tokrat preplavili kandidatne liste, izstopata tudi dva, ki premoreta zgolj osnovnošolsko izobrazbo. Na svoji listi sta ju uvrstili stranki Alenke Bratušek in Zorana Jankovića.