»Sploh se ne spomnim, kdaj sem nazadnje zmagal s takšnim izidom,« so bile prve besede Blaža Kavčiča, čeprav analiza njegovih rezultatov razkriva, da je samo v zadnjem letu dvakrat slavil s 6:0 in 6:0. V obeh primerih je šlo za prvi krog kvalifikacij. Kljub le 37 minut dolgemu dvoboju je bil Kavčič vseeno povsem premočen. »Moje počutje ni najboljše, zato sem potreboval čim krajši dvoboj. Danes se bom poskušal čim bolje spočiti, da bom jutri bolje pripravljen,« je slovenski igralec nakazal, da z njim ni vse v redu.

»Imam vročino, ne počutim se dobro. Ves dan sem bil v sobi, šel sem samo do zdravnika. Spal sem 16 ur in ko sem stopil ven na svetlobo, se mi je kar malo zavrtelo. Moje telo je bilo na dnu, toda na dan tekme sem se že počutil malce bolje. Tudi zdravnica je ocenila, da bo stvar minila v nekaj dneh,« je dejal Kavčič, ki je imel v ponedeljek 37,3 stopinje Celzija vročine. »Poleg tega mi je bilo tudi slabo, nisem imel apetita, bolela me je glava… Odšel sem na infuzijo, nato pa je bilo veliko bolje.«

Danes bo Kavčič predvsem počival in nabiral moči. »Vzel bom še kakšen lekadol, veliko spal in dobro jedel. Nadaljnje dogajanje in količina treninga bosta odvisna od počutja. Normalno bo, da bom imel enourni trening tenisa in eno uro kondicije,« je rekel. Jutri bo njegov tekmec Venezuelec Ricardo Rodriguez (295. na lestvici ATP), ki je soimenjak švicarskega nogometnega reprezentanta: »Tekmeca ne poznam, nisem ga še videl igrati. Dva njegova niza v prvem krogu je pogledal moj trener Blaž Trupej, s katerim se bova pogovorila, kako se pripraviti. V vsakem primeru bom skušal igrati svojo igro, saj bodo taktične spremembe zelo majhne.«

Sedemnajstletni Aljaž Jakop Kaplja proti prvemu nosilcu turnirja ni imel nobenih možnosti. Po takšni partiji je izredno težko opisati dejanski potencial mladega Slovenca, s čimer se strinja tudi Kavčič. »Tudi če bi ga želel primerjati z mano pri 17 letih, nimam ravno predstave, ker je to že precej nazaj. Ne spomnim se, kako sem igral. Pri 17 letih je v vsakem primeru težko določiti potencial. Fant bo moral še veliko delati. Jaz denimo pri 19 letih še nisem blestel in sem šele kasneje naredil velik preskok naprej,« je povedal Kavčič. Do besede je prišel tudi Aljaž Jakop Kaplja, ki zase pravi, da je velik borec in da se bo trudil tudi v prihodnje.

Kljub temu je njegov nastop v prvem krogu povzročil precej dvignjenih obrvi. V glavni žreb turnirja v Portorožu se je uvrstil s povabilom organizatorja, ker je njegova spremljevalna ekipa pomagala Teniški zvezi Slovenije pri pridobivanju sponzorskih sredstev za portoroški turnir. Pri tem ni nič spornega, saj je slovenska teniška organizacija že pred časom odkrito priznala, da sta dve povabili dosegljivi na trgu. Bistveno bolj presenetljivo je, da je Aljaž Jakop Kaplja v ponedeljek in torek odigral kar pet dvobojev, in to na dveh različnih podlagah. Tako je tri dvoboje odigral na peščeni podlagi v državnem mladinskem prvenstvu (enega v ponedeljek, dva v torek), na trdi podlagi na challengerju pa najprej v ponedeljek igro dvojic, včeraj pa še tekmo posameznikov.

Še pred slovenskim dvobojem bi moral na centralno igrišče stopiti tudi Mike Urbanija, vendar ni nastopil, saj ima poškodovano roko. Zamenjal ga je srečni poraženec kvalifikacij Hrvat Nikola Metkić, ki je presenetil izkušenega Italijana Flavia Cipollo s 6:2 in 6:4.