Med blue chipi so ta teden največ izgubile delnice Pozavarovalnice Sava, ki so se pocenile za 7,2 odstotka, na 12,3 evra. Delnice Telekoma Slovenije so zdrsnile za 6,4 odstotka, na 135 evrov, delnice Krke pa za 4,3 odstotka, na 66,99 evra. Delničarji novomeškega farmacevta so v četrtek na skupščini potrdili dividendo v višini 2,1 evra bruto na delnico. Vendar pa so bili polletni prihodki pod pričakovanji analitikov, zaradi česar se je trg odzval precej negativno, trend pa se nadaljuje tudi v tem tednu. Skupina Krka je v prvi polovici leta ustvarila 599,4 milijona evrov prihodkov, kar je za 0,4 odstotka več kot v prvi polovici lanskega leta.

Iztekel se je rok za oddajo zavezujoče ponudbe za nakup 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana, ki upravlja najpomembnejše slovensko letališče Jožeta Pučnika. Za nakup Aerodroma naj bi se zanimali francoski gradbeni velikan Vinci Airport, upravljalec beneškega letališča Gruppo Save, kitajski Friedmann Pacific in nemški Fraport, ki upravlja letališče v Frankfurtu in naj bi imel poleg Francozov tudi največ možnosti.

Za nakup večinskega deleža v Telekomu Slovenija naj bi nezavezujoče ponudbe oddalo osem interesentov. Skrbni pregled največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja naj bi se začel še ta teden, zavezujoče ponudbe pa bodo nato oddali do začetka avgusta. Med tremi strateškimi partnerji, ki jih zanima nakup Telekoma, naj bi bili ruski mobilni operater MTS, turški Turkcell in nemški Deutsche Telekom, ki se že dalj časa omenja kot eden od favoritov.

Agrokor je prejšnjo sredo tudi objavil prevzemno namero za odkup preostalih 47 odstotkov delnic Mercatorja. Za delnice bo ponudil 86 evrov, kolikor je plačal za nekaj več kot 53 odstotkov delnic, ki jih je predprejšnji petek dokončno kupil od konzorcija prodajalcev.